Trucul banal pentru fierberea orezului. Cum trebuie gătit, de fapt
Orezul poate să fie o probă bună în bucătărie pentru cei care doresc să facă această meserie sau pentru oamenii care sunt foarte pasionați de gastronomie. Acest preparat le poate da bătăi de cap multora, iar chiar și unii bucătari au recunoscut de-a lungul timpului că au ratat multe rețete din cauza lui. Care sunt cele mai frecvente greșeli? Majoritatea gospodinelor fac asta fără să bage de seamă. Nu trebuie să mai procedezi astfel!
Cum trebuie să gătești corect orezul: truc pentru fierberea lui
Puțini oameni știu să gătească orezul ca la carte. Pare un preparat simplu, dar are câteva detalii de care trebuie să ții cont. Nu este nimic prea complicat, dar chiar și unele gospodine experimentate sau bucătari cunoscuți pot să facă greșeli când vine vorba despre el.
Există mai multe tipuri de orez, iar fiecare se gătește diferit. De asemenea, sunt și mai multe modalități prin care să îl faci vedetă în rețetele tale. Timpul, modul și felul acestuia depinde de ceea ce vrei să prepari.
Lucrurile stau diferit când vine vorba despre pilaf, orez alb pentru garnitură sau orezul pentru sarmale ori ardei umpluți. Indiferent de ce ai face cu el, este nevoie să respecți câteva trucuri.
Ce nu trebuie să faci?
Grosimea oalei – poate puțini oameni știu, dar orezul nu tolerează supraîncălzirea. Ai nevoie de o oală cu fund gros ca să eviți asta. De asemenea, capacul trebuie să acopere bine oala și să nu sară în sus atunci când presiunea crește, așa că trebuie ales bine. Dacă nu ai unul potrivit, acoperă-l cu un prosop pentru a menține aburii în oală.
Nu verifica orezul – este o greșeală deja clasică să ridici capacul în timpul fierberii. Acest lucru trebuie făcut pe cât de rapid posibil, dacă totuși vrei să verifici. Nu uita că el are nevoie de spațiu pentru a se umfla, așa că alege o oală mai mare în care să crească în volum de 2 sau 3 ori.
Spălare – un pas foarte important este spălarea lui. Mulți bucătari îl înmoaie puțin în apă înainte să îl pună la fiert. Prin clătirea lui amidonul este eliminat de pe suprafața boabelor, astfel că nu vei mai risca să fie lipicios sau rigid.
Condimentare – boabele se mărunțesc dacă le adaugi condimente sau ulei în timpul fierberii. Cel mai bine este să îl gătești, iar înainte să îl pui în farfurie să adaugi sare și piper sau ce alte condimente mai dorești.