Trucul banal pentru a păstra sticla de vin, după ce ai deschis-o. Ce trebuie să faci
Atunci când cumpărăm o sticlă de vin pentru a o savura alături de cei dragi, avem grijă să o resigilăm, după ce am desfăcut-o, pentru ca gustul licorii să nu fie alterat. Oxigenul transformă vinul în oțet, motiv pentru care trebuie să fim extrem de precauți atunci când punem un nou dop sticlei noastre favorite. Cum păstrăm sicla de vin, după ce a fost desigilată.
Cum păstram sticla de vin, după ce a fost desigilată
În primul rând, este important de știut faptul că gustul sticlelor de vin poate fi alterat, dacă licoarea este ținută la lumină puternică sau căldură excesivă.
Indiferent că vorbim despre un vin alb, roșu sau roze, toate sticlele vin îmbuteliate cu dopuri de plută, iar atunci când le desigilăm observăm că nu mai putem refolosi același dop.
De asemenea, odată desigilată sticla, vinul trebuie consumat și savurat alături de cei dragi. În cazul în care ți-a mai rămas vin, trebuie să știi cum îl depozitezi corect. Vinul se păstrează la rece, în frigider.
Pentru ca licoarea magică să fie păstrată în condiții propice, este nevoie să depozitezi sticlele de vin într-un loc umbros și uscat, precum în pivniță sau cămară. Desigur, aici vorbim de cazul în care sticla este intactă și sigilată.
De asemenea, sticla de vin trebuie să stea în poziție verticală, pentru a reduce suprafața expusă la oxigen. Așa cum bine știm, deîndată ce vinul este expus la oxigen, în scurt timp băutura se va transforma în oțet, căpătând un gust acru.
Cum se conservă vinul
Foarte mulți somelieri apelează la un sistem profesionist de conservare a vinului, care îi ajută să păstreze vinul proaspăt pentru mai mult timp. Care sunt cele mai eficiente soluții:
În primul rând, poți folosi pompele de vid. Acestea aspiră aerul dintr-o sticlă deschisă, astfel încât recipientul să poată fi resigilat ermetic, fără că oxigenul să afecteze vinul. Aceasta este o opțiune accesibilă, folosită în mod obișnuit.
În al doilea rând, poți încerca sistemele de conservare a vinului cu gaz inert. Prin intermediul acestei metode, somelierii păstrează vinul deschis și mai mult timp. Acest sistem se bazează pe introducerea unui gaz inert, de obicei argon, în sticlă.
Acest gaz, fiind mai greu decât oxigenul, creează un strat protector pe suprafața vinului. Astfel, se păstrează pentru mai mult timp în stare intactă. Acestea sunt trucurile geniale care te ajută să păstrezi vinul bun.