Trei noi programe destinate copiilor care au părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Asociaţia „Salvaţi Copiii” a făcut posibil acest lucru

de: Ionuț Vieru
16 06. 2021

Asociația „Salvați Copii” Târgu Mureș a anunțat că deschide trei programe noi destinate copiilor care au părinți plecați la muncă în străinătate. Acestea se vor desfășura în Târgu Mureș, Sântana de Mureș și Sighișoara.

Programe noi pentru copiii cu părinți plecați

Odată cu începerea acestor programe, cei mici vor fi protejați și feriți de riscurile sociale, educaționale și psiho-emoționale. Valoarea proiectului se ridică la 1.432.329.01 lei. Acesta se adresează unei probleme actuale în societatea românească, cum ar fi plecarea părinților la muncă în străinătate. Este considerat un factor perturbator major în dezvoltarea copiilor.

„Lipsa afecţiunii şi a supravegherii parentale pot expune copiii la o mulţime de riscuri, de la abandon şcolar până la tulburări emoţionale şi comportamentale. Mai mult, lipsa ambilor părinţi sau a reprezentanţilor legali limitează accesul copiilor la servicii de sănătate sau educaţionale, la protecţie juridică sau la beneficii sociale. Obiectivul general al proiectului este crearea unui model integrat, inovator şi sustenabil de sprijinire a dezvoltării armonioase a preşcolarilor şi elevilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate (75), cu accent pe acces la educaţie, consiliere psihologică, activităţi recreativ-sociale şi sănătate, prin responsabilizarea părinţilor şi reprezentanţilor legali (30), comunităţilor locale şi a altor actori reprezentativi în domeniul educaţiei şi protecţiei drepturilor copilului (3 reţele de sprijin)”, a precizat Asociaţia „Salvaţi Copiii” Târgu Mureş.

Totul se datorează Asociației „Salvați Copiii”

Potrivit asociației, primul pas este dezvoltarea unui program care să identifice și să monitorizeze copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate. Pentru acest lucru, „Salvați Copiii” va construi o rețea interinstituțională locală. Cu ajutorul acesteia, va organiza întâlniri tehnice care vor ajuta la îmbunătățirea procesului de identificare și monitorizare.

Acesta are ca scop diminuarea riscului de separare de familie. Noile programe se vor derula în perioada mai 2021 până în decembrie 2023. Asociația și-a propus ca 75 de copii din județul Mureș să beneficieze de servicii sociale, educaționale, consiliere și sprijin psihologic.

Mai mult de atât, de program pot beneficia și părinții sau reprezentanții legali. Aceștia pot lua parte la ore de educație parentală care contribuie la informarea părinților cu privire la etapele de dezvoltare a copilului. De asemenea, pot beneficia și de metode de disciplină pozitivă, de construire a atașamentului și de moduri în care pot face față unei dizabilități.