Nu de puține ori au fost cazurile de toxiinfecții alimentare, datorate unor greșeli impardonabile ale comercianților. Dar, cazul de față nu are legătură cu vreun restaurant din România, ci cu inconștiența unora de a lăsa la îndemână anumite substanțe care ne pot pune viața în pericol. Așadar, vorbim de cazul a trei copii şi trei adulţi din Târgu Jiu care au ajuns la spital din cauza unei ciorbe. Citește mai departe și află ce au descoperit medicii despre ce fusese pus în mâncare.
Când vine vorba de gospodăria proprie, în mod normal anumite substanțe, care au un potențial pericol asupra sănătății fiecăruia dintre noi, nu se lasă la îndemâna oricui. Vorbim aici de acele substanțe de tip pesticid care au menirea de a ne scăpa de dăunători, oricare ar fi ei.
Din păcate, și nu de puține ori, am auzit de situații în care anumite persoane au ajuns de urgență la spital ca urmare a ingerării unor astfel de substanțe. Un astfel de caz s-a întâmplat la Târgu Jiu, unde trei copii şi trei adulţi din Târgu Jiu au ajuns la spital din cauza unei ciorbe. Citește mai departe și află ce au descoperit medicii despre ce fusese pus în mâncare.
Vezi și: Alimentele din pieţe care au cele mai multe pesticide. Ce trebuie să faci când le cumperi
Este o zi în familie, iar vârstinca acesteia decide să facă o ciorbă pentru întreaga familie, trei copii, din care doi bebeluși, şi trei adulţi. Numai că, ceea ce trebuia să fie o cină în familie, s-a transformat rapid într-o adevărată fugă contra cronometru spre spital.
Conform medicilor, ciorba făcută de femeie conținea o substanță pesticid, singurul noroc fiind că, datorită fierberii și evaporării, substanța și-a pierdut din efectele toxice. Deși medicii recomandau supravegherea medicală, ca urmare a acestei situații, familia a decis să nu rămână în cadrul spitalului, fiind toți externați.
Deși este nedorită o astfel de situație, medicii spun că efectele pot fi dramatice în anumite cazuri, ducând chiar până la pierderea de vieți omenești. Pesticidele sunt extrem de toxiceși, de asemenea, potențial periculoase pentru oameni, animale, alte organisme și mediu.
Prin urmare, persoanele care utilizează pesticide sau care vin în mod regulat în contact cu acestea trebuie să înțeleagă toxicitatea relativă, efectele potențiale asupra sănătății și măsurile preventive pentru a reduce expunerea la produsele pe care le utilizează.
Vezi și: Alertă alimentară. Legume pline de pesticide în pieţele din România. Avertismentul specialiştilor
Pericolul sau riscul de utilizare a pesticidelor reprezintă potențialul de rănire sau gradul de pericol pe care îl implică utilizarea unui pesticid într-un anumit set de condiții. Așa că amre grijă unde lăsați aceste substanțe, de preferat în afara bucătăriei, și trebuiesc ținute în recipiente marcate corespunzător.