Tratamentul pentru găinile care mănâncă ouă. Așa le dezveți imediat

de: Năstase Mirabela
01 10. 2023

Ouăle de pasăre au multe vitamine, minerale și proteine, iar adesea ajung să fie consumate chiar și de către găini. Acest fenomen trebuie înlăturat însă pentru că prezintă chiar un mare risc pentru supraviețuirea speciei. Din fericire, există moduri în care le dezveți de acest obicei nedorit! Iată care sunt!

Care este tratamentul pentru găinile care mănâncă ouă

Păsările mânâncă cam tot ce văd, fără mari pretenții, iar ouăle sunt o bună sursă de calciu și de proteine pentru ele. Dar nu trebuie să le lași să le mănânce, deoarece nu va rămâne nici urmă de ele, iar obiceiul este răspândit rapid în coteț. Pentru a le împiedica să-și mănânce propriile ouă este important să recurgi la anumite soluții.

Mai întâi, este important să te asiguri că găinile beneficiază de proteinele de care au nevoie. Prin urmare, furajele trebuie să conțină circa 15% proteine și ar trebui suplimentate cu srot de foloarea soarelui sau de soia. Specialiștii susțin că o găină ouătoare are nevoie de circa 30-165 de g de furaj combinat. Cifrele pot varia însă în funcție de rasa păsărilor.

Sunt și situații în care găinile fac ouă cu coaja moale. Atunci este probabil ca păsările să aibă o lipsă de calciu, astfel că ar trebui suplimentat necesarul de calciu cu făină de calcar sau supliment de calciu. Pentru a dezvăța găinile de mâncatul ouălor trebuie să scapi neapărat de bucățile de coji de ouă din cuibar.

De ce să umpli un ou cu muștar

În afară de această metodă, specialiștii susțin că mai este o soluție pentru a-ți împiedica găinile să mai mănânce ouă. Experții susțin că este important să le oferi spațiu pentru ouă și cuibare. De asemenea, cuibarele trebuie ferite de lumina puternică și să fie amenajate cu paie pentru ca ouăle să nu se spargă. Mai poți construi și cuibare înclinate, astfel ca ouăle să nu rămână la vedere și să cadă apoi într-o plasă specială de unde să le poți lua la finalul zilei.

Nu în ultimul timp, ai grijă să aduni ouăle la timp și nu le lăsa în cuibare mai mult de o zi. Dacă păsările deja și-au făcut un obicei din a mânca ouă, le poți pune la vedere și un ou de plastic. Ele vor încerca să-l spargă, dar nu vor reuși și vor renunța. Mai este și varianta de a umple un ou cu muștar, utilizând o seringă. Găinile nu suportă deloc muștarul, astfel că renunța să mănânce ouă.