05 mart. 2019 | 10:27

Tratamentul care l-a vindecat de SIDA: al doilea om care scapă de virusul HIV

Știri generale
Tratamentul care l-a vindecat de SIDA: al doilea om care scapă de virusul HIV

Al doilea caz al unui pacient care s-a vindecat de SIDA tocmai a fost consemnat. Acesta a reușit să scape de boală printr-un tratament care se dovedește din ce în ce mai eficient.

Un britanic este cel de-al doilea adult din lume care s-a vindecat de SIDA. Împotrivta virusului HIV, în cazul lui, soluția a fost un transplant de măduvă osoasă de la un donator rezistent la virus.

La aproape trei ani de la transplantul de măduvă osoasă și la mai bine de 18 luni de la terminarea tratamentului antiretroviral, testele tot nu arată urme de recidivă a virusului HIV în cazul acestuia. Numele lui nu a fost dat publicității, dar această reușită medicală poate avea implicații extraordinare pentru viitor.

Bărbatul a primit supranumele „Pacientul din Londra” datorită similitudinilor care există între cazul său și primul caz cunoscut de vindecare funcțională a virusului HIV. Acela e cunoscut drept cazul „Pacientului din Berlin”. Timothy Brown a parcurs o procedură similară în 2007 care a avut același rezultat. Până în momentul de față, infecția cu HIV nu a recidivat în cazul său.

„Nu există niciun virus pe care să îl putem măsura. Nu putem detecta nimic”, a spus Ravindra Gupta, profesor și biolog specializat în cazuri de infectare cu HIV. Acesta a condus echipa de doctori care a intervenit pentru tratarea pacientului în cauză. Gupta a descris pacientul ca fiind funcțional vindecat și aflat în remisie. El a avertizat însă că este încă mult prea devreme să declare cazul un succes.

Donatorii din ambele cazuri au fost neînrudiți și aveau o mutație genetică rară denumită CCR5 delta 32, care conferă rezistență la HIV. „Pacientul din Londra”, al cărui caz va fi în curând prezentat în revista Nature, a cerut echipei medicale ca numele, vârsta și naționalitatea să nu îi fie dezvăluite.

Cei mai mulți experți sunt de părere că astfel de tratamente ar putea reprezenta o modalitate de a vindeca toți pacienții infectați cu HIV. Procedura este scumpă, complexă și riscantă. Compatibilitatea exactă poate fi identificată în proporții mici de populație- cu precădere în cazul celor cu descendență nordică- care au mutația CCR5.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Decizia luată de Guvern. Când se plătesc pensiile de Paște
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Capital.ro
Top 5 alimente care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate | Dr. Cezar: ”E favorizantă pentru apariția cancerului”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro