Transilvania e cumpărată bucată cu bucată de Ungaria. Câte proprietăți au luat maghiarii în ultima lună
Transilvania este cumpărată de Ungaria. Maghiarii au luat multe proprietăți în ultima lună. În timpul acesta, Cadastrul a respins intabularea proprietății. Ce se întâmplă?
Budapesta continuă achizițiile în Ardeal
O fundație cu sediul în Ungaria a cumpărat un ansamblu format din trei monumente istorice din Alba. În timpul acesta, proprietarul terenului acuză ilegalitățile comise în procesul de vânzare-cumpărare.
Obiectul tranzacției l-a reprezentat Ansamblul ”Biserica de piatră”, Turnul ”Bisericii de piatră” şi Pivniţă din satul Băcăinţi, comuna Şibot, Alba, locuri foarte importante pentru localnici.
Cumpărătorul este Pontes Közhasznú Alapítvány a Fiatalok Társadalmi Szerepvállalásáért, iar vânzător – Parohia Reformată Alba Iulia, în numele Parohiei din Băcăiți. Reprezentatul fundației maghiare este președintele UDMR Alba, avocat și fost șel al Gărzii Financiare la nivel național.
Contractul între cele două părți a fost încheiat în data de 20 mai a.c și a fost în total 6.500 de euro. Pe lângă ansamblul de monumente, în tranzacție mai este inclus terenul în suprafață de aproximativ 2.600 de metri pătrați. Locurile iubite de cei ai zonei datează din secolul al XIII-lea.
„Contractul de vânzare cumpărare este un fals”
Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Alba, Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Şibot au refuzat înainte cele trei monumente istorice. Contractul a fost autentificat la notar în data de 24 mai 2021. Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Alba a respins cererea depusă de fundația maghiară.
„S-au folosit de un extras de carte funciară din anul 1889, fără a mai merge mai departe să vadă care a fost evoluţia terenului şi cine este actualul proprietar. Au mers cu subprefectul UDMR la Primăria Şibot şi au obţinut o poziţie în registrul agricol şi apoi un certificat fiscal cu care au mers la notar.
Contractul de vânzare cumpărare este un fals pentru că are la bază o situaţie nereală. Acest lucru este demonstrat şi de faptul că OCPI le-a respins întăbularea dreptului de proprietate”, spune proprietarul terenului, arată adevărul.ro.
„Au venit noaptea ca hoții”
Cel din urmă mai spune că aceștia au venit ‘Au venit noaptea ca hoţii crezând că au de a face cu o altfel de familie.‘ El a fost șocat când a aflat toate acestea.
„Nu contest faptul că, cândva, au fost proprietari, dar trebuiau să ceară dreptul de proprietate la primărie. Nu au făcut-o în termenul legal pentru că ştiau că vor primi teren în altă parte şi ei voiau monumentele. Nu am nicio problemă că sunt maghiari, dar trebuiau să respecte legea”, afirmă Andrei Căstăian.
Reprezentanții fundației maghiare au organizat în cursul zilei de sâmbătă, 16 octombrie, un eveniment public în apropierea monumentelor. Concret, ei au sărbătorit împlinirea a 542 de ani de la bătălia de pe Câmpul Pâinii din 13 octombrie 1479.