Traian Băsescu, despre administrarea Finanțelor: ”Iau bani de la cămătari să dau la lăutari!”

de: Ana Chivu
02 07. 2019

Traian Băsescu declară că Finanțele trebuie să rectifice bugetul cu cifrele reale. Partidul Mișcarea Populară cere ministrului Finanțelor să vină cu numerele adevărate.

Băsescu, despre administrarea Finanțelor: „Deficitul bugetar a ajuns la 1,43%”

PMP cere cifrele reale ale bugetului. În acest context, ministrul Finanțelor trebuie să vină cu o rectificare bugetară. Traian Băsescu afirmă că execuția bugetară, în stilul lui Eugen Teodorovici, este de tipul ”mă împrumut la cămătari ca să dau la lăutari”. Potivit PMP, România se găsește într-o situație în care este obligată să se împrumută pentru a putea acoperi plata pensiilor și a salariilor care au scăpat deja de sub control.

”Execuţia bugetară pe primele cinci luni confirmă mentalitatea de discotecar a ministrului de Finanţe, Orlando Teodorovici: mă împrumut la cămătari ca să dau la lăutari! În ciuda faptului că a împrumutat România cu 4,7 milioane de lei pe oră în 2019, deficitul bugetar a ajuns, la sfârşitul lunii mai, la 1,43% din PIB-ul prognozat, în cuantum nominal 14,7 miliarde de lei. Deficitul este cu 6,56 miliarde de lei mai mare decât era în aceeaşi perioadă a anului trecut, când era 0,86% din PIB-ul prognozat. În acelaşi timp, încasările bugetare au crescut cu doar 11,6%, deşi prognoza era de 16%”, consideră PMP, formaţiune al cărei lider este Traian Băsescu.

Traian Băsescu, despre administrea Finanțelor. Partidul Mișcarea Ppopulară solicită rectificarea bugetului cu cifre reale

PMP solicită rectificarea bugetului

Formațiunea consideră că execuția bugetară care a venit după primele cinci luni este un dezastru total ce dovedește exact că bugetul s-a bazat pe cifre false. De asemenea, PMP subliniază și că dacă se păstrează ritmul actual, întreaga anvelopă salarială va ajunge la 100,3 miliarde de lei la finele lui 2019. „Prin comparaţie, în 2016, toate salariile bugetarilor au costat jumătate – 50,3 miliarde de lei. De asemenea, cheltuielile cu asistenţa socială, care includ pensiile, au crescut cu 15% faţă de perioada ianuarie – mai din 2018”, conform sursei citate.