Traian Băsescu, anunț devastator pentru România: „Sistemul se apropie de limită. Guvernul să ia legătura cu alte state”

Traian Băsescu, anunț devastator pentru România: „Sistemul se apropie de limită. Guvernul să ia legătura cu alte state”
Traian Băsescu, anunț devastator pentru România: "Sistemul se apropie de limită. Guvernul să ia legătura cu alte state" Sursă poză: Inquam Photos/Octav Ganea

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, și-a exprimat public îngrijorarea față de sistemul medical românesc care dă semne că ar putea fi la un pas de colaps. Acesta consideră că locurile rămase libere în secțiile de Terapie Intensivă reprezintă un număr nesemnificativ față de nevoia reală a României, în cazul în care numărul cazurilor grave de COVID-19 ar exploda.

“Cum ne păzim, aşa ne apărăm sănătatea”

Europarlamentarul PMP și actualul candidat la PMB trage un semnal de alarmă și avertizează autoritățile cu privire la criza sanitară cu care s-ar putea confrunta România. Acesta le transmite cetățenilor să se ferească singuri împotriva acestui virus, fără a-și pune speranța în sprijinul acordat de Guvern.

De asemenea, Traian Băsescu le recomandă autorităților competente să ceară ajutorul altor Guverne din Uniunea Europeană, pentru a rezerva paturi la Terapie Intensivă. Potrivit acestuia, criza de COVID-19 nu a fost gestionată corect în România, motiv pentru care, evoluția virusului este imprevizibilă.

Suntem pe cont propriu. Cum ne păzim, aşa ne apărăm sănătatea. Nu putem aştepta mare lucru de la Guvern. Mă surprinde că nu mai avem niciun deces pe infecţii nosocomitale şi toate decelse le avem pe SARS-COV-2.

Sistemul se apropie de limită. Recomandarea mea publică, recomandarea pe care o fac Guvernului să ia legătură cu state care au locuri la ATI, în mod deosebit cu Germania, să îşi rezerve capacităţi de a trimite oameni de a fi trataţi la ATI în afara ţării.

Trebuie să vadă puţin viitorul şi să aibă discuţii la nivel guvernamental despre o posibilă rezervare a paturilor în ţări care au paturi la ATI. Nu spun că este atât de gravă, dar nu îmi poate garanta nimeni că poate fi gravă. Aş lua măsuri de prudenţă”, a dezvăluit Traian Bpsescu, potrivit evz.ro.

“Avem exemplul Colectiv”

Traian Băsescu reamintește faptul că România se apropie de o situație de criză, iar experiențele anterioare, precum evenimentul tragic de la Colectiv, ne demonstrează că autoritățile nu sunt capabile să gestioneze corect evenimentele și situațiile limită.

Ne apropiem de un prag psihologic de 500 de bolnavi la ATI. Nu m-aş juca, mai ales că România are experienţa Colectiv”, a subliniat acesta.

În aceeași intervenție, Traian Băsescu îl critică aspru pe șeful DSU care a adus la cunoștință faptului că medicii vor fi nevoiți să aleagă pe cine să trăiască. Din punctul său de vedere, rezolvarea stă în mărirea capacității secțiilor de Terapie Intensivă, nu în selectarea persoanelor suprviețuitoare.

Am auzit tupeul cu care Arafat spunea: dacă nu respectaţi măsurile pe care le spunem, riscăm să ajungem în situaţie în care doctorii să decidă cine trăieşte şi cine nu.

Nu, domnule Arafat, măreşte capacitatea de tratare la ATi prin aranjamente interguvermantale în interiorul UE. Se practică, sunt normale.

Una dintre ele este Germania. Trebuie prevăzute din timp evoluţii extrem de negative. În momentul de faţă nefiind controlată evoluţia pandemiei, ne putem aştepta la orice”, a concluzionat Traian Băsescu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI