Președintele UNSR, Vlad Dediu, s-a înecat, la Mamaia, sâmbătă dimineață. Tânărul în vârstă de 22 de ani a fost salvat din valuri și resuscitat pe plajă. Acesta a sfârșit la spital.
Președintele Uniunii Naționale a Studenților din România (UNSR), Vlad Dediu, a pierdut lupta cu viața sâmbătă noapte, la Spitalul Județean din Constanța, după ce s-a înecat în dimineața zilei fatidice, la Mamaia. Tânărul de 22 de ani a intrat în mare, în zona de nord a stațiunii, și a fost scos din valuri de către oamenii care au sărit după el și l-au adus la mal.
Paramedicii au fost chemați pentru a-l resuscita pe plajă. Băiatul se afla în stop cardio-respirator. După ce i-a revenit pulsul, acesta a fost transportat la spital, în stare gravă. Medicii nu au mai putut face mai multe pentru el, iar sâmbătă noapte, în jurul orei 2, acesta a decedat.
O operațiune de salvare a avut loc, în urmă cu două săptămâni, pe litoral. Doi copii au fost luați de valuri în stațiunea Mamaia. Doar unul, un băiat de 14 ani, a fost scos din apă în ultimul moment. Celălalt, în vârstă de 12 ani, a fost căutat până târziu în noapte, în ziua tragediei, atât de salvamari, cât și de turiști, fără a fi găsit, căutările continuând în dimineața următoare.
Conform unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății(OMS), la nivel global, 40 de persoane mor înecate în fiecare oră. Peste jumătate din ele sunt copii sau tineri până în 25 de ani. Bărbații au un risc de două ori mai mare de înec decât femeile. În țările cu venituri mici sau medii, însă, se înregistrează 91% din cazurile de înec accidental. De exemplu, în Australia, o țară cu o lungime a coastei de 25.760 km, față de 225 km în cazul României. În Spania, cea mai populară destinație de vacanță estivală din lume, aproximativ 400 de persoane mor anual înecate. În raportul OMS, țara noastră figurează cu o rată a cazurilor de înec de 3,13 la 100.000 de locuitori, pe locul 95 în lume. Primul loc este ocupat de Mozambic, cu 19,07.