Tragedia de la Jepii Mici s-a derulat în direct, cu dispecerii 112 în telefon. Ce le-a spus tânăra de 19 ani, ultimele ei cuvinte

de: Daoud Andra
10 07. 2024

Noi detalii ies la iveală, cu privire la tragedia care s-a petrecut marți după-amiază, în Munții Bucegi. Tânăra de 19 ani care a murit atacată de urs a apucat să sune la 112 înainte ca animalul să se apropie, iar dispecerii cu care a vorbit au auzit totul.

Filmul tragediei de la Jepii Mici, cu dispecerii de la 112 în telefon

O tânără de 19 ani a murit marți, pe traseul montan Jepii Mici, după ce a fost atacată de urs. Atât ea, cât și prietenul ei au apucat să sune la 112 să ceară ajutor, în paralel. Au fost câteva zeci de secunde critice până când animalul a atacat-o, iar dispecerii cu care vorbea la telefon au asistat neputincioși la întreaga scenă.

Primul apel la numărul de urgență a fost efectuat de prietenul victimei. Acesta i-a spus angajatului Salvamont că se află pe traseul Jepii Mici și că sunt urmăriți de un urs.

”Dispecerul de serviciu le-a dat câteva sfaturi utile, cum să se comporte în prezența ursului. Ei au urmat sfaturile, dar din păcate nu au scăpat de prezența animalului sălbatic”, a declarat Dan Banu, șeful Salvamont Prahova, pentru Digi24.

”A fost ceva groaznic”

Reprezentantul Salvamont a mai spus că nu s-au mai confruntat de mulți ani cu o situație atât de periculoasă. În același timp în care prietenul ei vorbea la telefon cu dispecerul, și victima a sunat la 112. Nu a apucat să discute foarte mult cu angajatul Salvamont, pentru că ursul a atacat-o și conversația s-a încheiat brusc.

”Era îngrozită… vă dați seama, țipa: ‘Ursul se apropie din ce în ce mai amenințător!’ Totul s-a derulat în direct, dispecerul 112 era în telefon și tânărul striga că sunt atacați de urs și că a luat fata. A fost ceva groaznic! Ne-a spus că ursul a prins-o pe fată de un picior și o trage după el și, la un moment dat, nu a mai văzut ce a făcut cu ea. Din potecă, ursul a târât-o și a aruncat-o la 120 de metri în firul văii”, a mai spus șeful Salvamont Prahova.

Angajații Salvamont care au ajuns la fața locului au împușcat animalul, pentru a putea recupera corpul tinerei. Deși inițial autoritățile plănuiau să trimită un elicopter, au renunțat, din cauză că zona era împădurită și foarte îngustă.

Cei care au participat la misiune spun că este posibil ca ursul să fi fost turbat, pentru că era foarte agresiv. Nu era ursoaică cu pui, ci un urs tânăr, care nu ar fi trebuit să fie atât de violent, spun specialiștii. Poliția a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și urmează să ancheteze circumstanțele în care a murit tânăra.