Tradiții și superstiții de toamnă. E interzis să faci asta în ziua Sfintei Vineri, pe 14 octombrie

de: Cătălina Burghelea
04 10. 2021

Luna octombrie are o însemnătate aparte pentru românii de la țară, care respectă tradițiile și obiceiurile lăsate moștenire din moși strămoși. Octombrie este nu doar a doua lună de toamnă, ci și perioada în care oile se pregătesc de iernat, ciobanii şi văcarii încheie sorocul, îşi iau ce li se cuvine şi se fac noi înţelegeri pentru anul care vine.

Tradiții și superstiții de toamnă, pe care este bine să le știi

În diferite colțuri ale țării, se organizează iarmaroace de toamnă frumoase, la care lumea vine ca să se distreze sau să cumpere câte ceva. Tradiția spune că aşa cum va fi vremea în ziua de 14 octombrie (Cuvioasa Parascheva) va fi şi de Sfântul Dumitru, pe 26 octombrie, precum şi în zilele de prăznuire a celorlaltor sărbători de peste an.

O altă vorbă veche din popor spune că, dacă frunzele copacilor îngălbenesc şi cad repede, anul următor va fi îmbelşugat. Potrivit credinţei populare, sărbătoarea Sfântului Dumitru, de pe 26 octombrie, este ziua lichidării tuturor socotelilor, chiriilor, împrumuturilor făcute de-a lungul anului ce stă să se încheie.

Sfânta Vineri de toamnă este sărbătorită pe 14 octombrie

În ziua Sfintei Vineri, atunci când este sărbătorită Cuvioasa Parascheva de la Iași, credincioșii nu trebuie să lucreze. Persoanele care muncesc în Sfânta Vineri de toamnă vor avea parte de necazuri în familie, întrucât Sfânta este ocrotitoarea familiei. La marele său praznic, toată lumea trebuie să fie mai smerită și să se roage mai mult lui Dumnezeu.

Oamenii avuți împart săracilor lipii, covrigi, must şi vin roşu, pentru a avea sărbători îmbelşugate în tot restul anului. Dacă un prieten sau un necunoscut îți cere ajutorul, nu te feri să-i întinzi o mână de ajutor. Trebuie să știi că cei zgârciţi vor avea parte numai de pagube, deci împarte din bucatele tale și celor mai puțini norocoși.

Ce este interzis să faci în această zi de sărbătoare. Este mare păcat!

Tot de 14 octombrie, de Sfânta Vineri de toamnă, nu se face focul în casă, oricât ar fi de frig. Domnișoarele nemăritate nu au voie să facă treburi în casă, deoarece riscă să nu-și găsească ursitul.

În ziua de Sânta Vineri de toamnă, viitoarele mămici sunt sfătuite să împartă de mâncare copiilor săraci, pentru a avea o naştere mai uşoară. Totodată, un obicei pe care-l ţin credincioşii este să nu mănânce nimic până după terminarea Sfintei Liturghii. Persoanele care mănâncă dimineaţa, mai ales de dulce, pot avea probleme cu stomacul.