Tradiții și superstiții de Rusalii. Ce să nu faci sub nicio formă, dacă nu vrei să ai ghinion

de: Daniel Ștefan
14 06. 2019

Tradiții și superstiții de Rusalii. Află ce să nu faci în cele două zile de sărbătoare, ca să nu-ți meargă rău. Sărbătoarea de Rusalii datează încă din Antichitate, dar a căpătat diferite semnificații de-a lungul timpului, unele păgâne, altele creștine. Cele mai interesante sunt superstițiile păgâne românești.

Care sunt originile sărbătorii de Rusalii

Multă lume știe ce se face de Rusalii pentru că Biserica, atât ortodoxă, cât și catolică, o sărbătorește de sute de ani. La origine însă, a fost o sărbătoare păgână, preluată de la romani.

La noi, geto-dacii ar fi fost cei care au preluat din mitologia romană Rusaliile, zile închinate cultului morților. Se mai numea și Sărbătoarea Trandafirilor, pentru că se aduceau morților trandafiri și alimente ca ofrande. Ai putea spune că era un fel de Halloween al vremurilor străvechi, doar că se celebra la începutul verii.

Se spune că rusalcele sau ielele sunt spiritele unor femei care au murit tinere

Rusalii sau Rosalii, termen ce desemnează trandafirii, făcea referire și la niște făpturi mitologice, niște spirite feminine de rău augur de care oamenii se temeau, dar, pentru a le îmbuna, le închinaseră nouă zile de sărbătoare. Tradițiile legate de aceasta trebuiau respectate cu strictețe, pentru a nu aduce năpasta peste comunitate.

Se spune că aceste spirite, denumite și rusalce, erau, de fapt, spiritele femeilor care muriseră de tinere. În cultura populară străveche de la oi, erau similare cu ielele, niște zâne nu tocmai malefice, dar nici  bune, foarte capricioase și răzbunătoare. Ielele aveau, însă, și o calitate: dansul lor amețitor și seducător. Rusalcele sunt spirite care dansează pe pământ și în văzduh și sunt în căutare de locuri și de oameni noi.

Rusalii: ce nu ai voie să faci, dacă nu vrei să ai ghinion

Se spune că oamenii care aveau ghinionul să le vadă dansul, viața lor se schimba în rău. Dacă ai călcat chiar și din greșeală pe locul care a fost atins de iele, te vei îmbolnăvi foarte grav, iar maladia era numită în popor „luat de Rusalii”.

Tocmai de aceea, de Rusalii, nu e bine să mergi la câmp, pentru că te-ai putea întâlni cu ielele care te vor prinde și te vor pedepsi.

N-ai voie să intri în vie sau să mergi în locuri pustii, pe lângă fântâni sau prin păduri, fiindcă poți să dai de spirite rele.

De asemenea, nu ai voie nici să muncești, altfel rusalcele te vor pedepsi aspru pentru că nu le cinstești ziua.

Pogorârea Sfântului Duh

După cum vezi, toate superstițiile sunt legate de muncile câmpului, pentru că superstițiile s-au născut la sate, unde oamenii simpli erau fascinați sau temători cu privire la lucrurile pe care nu le înțelegeau și le dădeau o conotație magică, de regulă malefică. Ce e necunoscut, este, implicit, și ceva rău. E o chestiune mentalitară ce ține și de biologicul nostru, ca specie, de instinctul de autoconservare.

Desigur, azi, Rusaliile au mai mult o conotație creștină și sunt legate de Pogorârea Sfântului Duh asupra Apostolilor, după ce Iisus Hristos s-a ridicat la cer. Se spune că atunci a început misiunea Apostolilor de a răspândi în lume învățăturile Mântuitorului, iar Duhul Sfânt le-a dat acestora darul de a vorbi în toate limbile pământului de la acea vreme, ca să se facă înțeleși.