Tradiții și obiceuri de Sfântul Ștefan. Ce e interzis să faci în această zi!

de: Dana Cazacu
27 12. 2019

Pe data de 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun, îi serbăm pe toți cei care poartă numele de Ștefan. Potrivit datele de la Ministerul Afacerilor Interne, numele Sfântului Ştefan este purtat de aproximativ 422.000 de români, dintre care: 305.000 sunt bărbaţi; 117.000 femei.

Ce este interzis să faci de Sfântul Ștefan – tradiții și obiceiuri

Dintre bărbaţi, 273.000 poartă numele Ştefan, 18.000 se numesc Istvan şi 8.700 au fost botezaţi Fănel. De asemenea, 3.300 dintre bărbaţi se numesc Ştefănel, 1.000 care au numele Ștefănuț şi pe 580 îi cheamă Fane. Dintre femeile sărbătorite, 80.464 se numesc Ştefania, 22.630 sunt Ştefana şi 9.193 Fănica.

Sfântul, al cărui nume, în limba greacă, înseamnă „cunună”, a fost condamnat la moarte în anul 33, pentru că propovăduia credinţa în rândul oamenilor.

Sfântul care a fost acuzat de blasfemie

Arhidiaconul Ștefan l-a cunoscut pe Mântuitorul Iisus, la picioarele căruia a făcut adevărata școală a credinței și înțelepciunii. El a fost martorul Învierii Domnului și Înălțării Sale la cer, dar și al Pogorârii Duhului Sfânt. Pentru că el predica aceste adevăruri, a stârnit furia fariseilor și a conducătorilor evrei care îl doreau mort. De aceea, l-au acuzat în mod fals de blasfemie contra lui Moise și a lui Dumnezeu și a fost judecat și omorât cu pietre.

Fiindcă era un adevărat creștin, el i-a iertat pe cei care l-au ucis, întocmai ca Iisus Hristos, spunând: ”Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta”. Iar Dumnezeu a ascultat rugăciunea Sfântului Ştefan, căci pe locul unde a fost ucis el se afla un tânăr care se numea Saul, fariseu, care păzea hainele celor care aruncau cu pietre în Ştefan, și care va deveni, din cel mai mare prigonitor al creştinilor, însuși Apostolul Neamurilor – Sfântul Pavel.

De Sfântul Ștefan este interzis să faci anumite lucruri conform tradiției.

Tradiții și Obiceiuri

  • Potrivit tradiței, este bine ca în această zi să ai în casă o icoană cu Sfântul Ștefan, unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, pentru că acesta îi ajută pe cei bolnavi. Se mai spune că icoana trebuie sfințită tocmai în această zi.
  • La slujba de Sfântul Ștefan sunt pomeniți cei care au murit în împrejurări dramatice și se dă de pomană celor care poartă numele sfântului.
  • Pe 27 decembrie este bine să dăruiești o candela aprinsă sau o icoană cu Sfântul Ștefan pentru sporul casei și pentru sănătatea apropiaților.
  • Tradițiile diferă și în funcție de zonă. Astfel, în Muntenia se prepară Pâinicile lui Ștefan. Acestea se fac dintr-un aluat precum cozonacul, se ung cu miere și au formă rotundă, amintind de pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ștefan.
  • În Bucovina, este ziua în care finii merg în vizită la nași cu daruri și mâncăruri.

Ce să nu faci în această zi

Sfântul Ștefan îi ajută pe cei care au un conflict cu alte persoane să se împace cu acestea, de aceea, nu este bine să te cerți cu nimeni în această zi, pentru a nu fi pedepsit cu boli și greutăți.

Se mai spune că în această zi este bine să se evite drumețiile în zonele de munte sau în locuri izolate, pentru a nu îți pune viața în pericol.

La capitolul interdicții se încadrează și înjurăturile, bârfele, uneltirile, alături de toate celelalte astfel de practici care nu fac cinste ființei omenești. În plus, Biserica recomandă gospodinelor să evite orice fel de muncă prin casă, întrucât în această zi este una de odihnă și cinstire a Sfântului Ștefan, primul diacon și martir al Bisericii. Se spune că cei care fac treabă în gospodărie şi nu cinstesc ziua cum se cuvine vor fi pedepsiţi de Dumnezeu.