Tradiții și obiceiuri în a treia zi de Crăciun 2023. Ce trebuie să faci de Sfântul Ștefan, prăznuit pe 27 decembrie

de: Anca Lupescu
27 12. 2023

A treia zi de Crăciun, 27 decembrie, este prăznuit Sfântul Ștefan. Există câteva tradiții și obiceiuri în a treia zi de Crăciun 2023 pe care trebuie să le respecți dacă vrei să îți meargă bine tot anul. Majoritatea acestor superstiții sunt legate de perioada dintre Crăciun și Anul Nou. Românii le respectă an de an ca să le meargă bine în anul care vine.

27 decembrie, Sfântul Ștefan 

Sfântul Ștefan a fost primul dintre cei șapte diaconi pe care Apostolii i-au hirotonit pentru a sluji Biserica din Ierusalim. Fiind plin de harul Duhului Sfânt, a săvârșit minuni și semne în mijlocul oamenilor.

În disputa cu evreii cu privire la Isus, Sfântul Ștefan a fost acuzat fals de blasfemie și adus în fața Sinedriului, consiliului de mare preoți.

Privind în Cer și inspirat de spiritul pe care Hristos îl promise ucenicilor Săi într-un astfel de moment, Sfântul a spus: „Doamne, văd cerurile deschise și Fiul Omului stând în dreapta lui Dumnezeu.” 

Citește și: Legenda uitată a lui Moș Crăciun: de la om viclean la cel mai bun

Cuvintele inspirate au umplut inima Sfântului și au transformat-o într-o entitate cerească, răspândindu-se asupra trupului său și iluminându-i fața cu lumina divină.

Neputând să suporte această revelație, evreii și-au astupat urechile și, plini de mânie, l-au scos pe Sfântul Ștefan din oraș și l-au ucis cu pietre, în timp ce el striga: „Doamne Isuse, primește duhul meu.”

Sfântul Ștefan a fost primul care a pășit pe calea spre Ceruri, deschisă de Hristos prin Patimile Sale, și primul care a devenit martir. Moartea sa voluntară pentru adevăr i-a deschis Paradisul și i-a permis să vadă slava lui Dumnezeu.

27 decembrie este zi de sărbătoare și motiv de bucurie pentru toți cei pe care îi cheamă Ștefan, Ștefania, Fane, Ștefana, Ștefănuț, etc. 

Tradiții și obiceiuri în a treia zi de Crăciun 2023

A treia zi de Crăciun aduce cu sine câteva tradiții și obiceiuri bine stabilite și respectate cu sfințenie de către români. 

În această zi, tradițiile ce înconjoară Sfântul Ștefan aduc în casele creștinilor un iz sacru. Se spune că în această zi este benefic să aduci în casa ta o icoană sfințită cu chipul Sfântului Ștefan, deoarece acest sfânt este considerat un ocrotitor împotriva bolilor. 

De asemenea, tradiția cere ca în această zi să fie aduse pomeni pentru cei care au trecut în neființă, iar aceste ofrande sunt împărțite și tinerilor care poartă numele acestui mucenic valoros.

Un obicei încărcat de semnificație în această sărbătoare este pregătirea Pâinicilor lui Ștefan, o tradiție încă vie în unele zone din Muntenia. 

Aceste pâini speciale sunt realizate dintr-un aluat similar cu cel al cozonacului, însă sunt modelate în formă rotundă. Simbolic, aceste pâini reprezintă pietrele care au fost folosite în uciderea Sfântului Ștefan. Ele sunt sfințite în biserică și ulterior împărțite copiilor săraci, într-un gest de generozitate și amintire a actelor de milostenie ale Sfântului.

În folclorul popular, se spune că dacă ninge în ziua Sfântului Ștefan, anul care urmează va fi unul bogat, presărat cu binecuvântări.