Tradiții și obiceiuri din popor, la echinocțiul de toamnă. Ce nu ai voie să faci pe 23 septembrie

de: Andrei Simion
22 09. 2019

Pe 23 septembrie, are loc echinocțiul de toamnă, momentul în care ziua va fi egală cu noaptea. Pe lângă faptul că fenomenul ne influențează starea, există și câteva tradiții și obiceiuri din popor.

Echinocțiul de toamnă are loc, anul acesta, luni – pe 23 septembrie, la ora 10:50. Va fi momentul în care ziua va fi egală cu noaptea și reprezintă debutul oficial al toamnei, spun specialiștii în astronomie.

Ce se întâmplă, practic, în acest moment? – longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180 de grade şi reprezintă debutul toamnei din punct de vedere astronomic. În funcție de mișcarea Soarelui rezultă echinocțiile și solstițiile.

Tradiții și obiceiuri din popor la echinocțiul de toamnă 2019

Există câteva tradiții și obiceiuri legate de echinocțiul de toamnă, care anul acesta are loc pe 23 septembrie.

În zona rurală, echinocțiul de toamnă reprezintă încheierea muncilor agricole. Se sărbătorește prin recoltele bogate adunate în timpul anului. Apoi, legumele și fructele se sfințesc, pentru că sătenii consideră că acestea au puteri vindecătoare.

Se mai spune că florile plâng pentru că venirea iernii înseamnă și sfârșitul vieții lor. Cei care cred în superstiții și care vor să aibă flori și peste iarnă obișnuiesc să le ungă cu mir sfințit la o mănăstire pentru a rezista în anotimpul rece.

Potrivit tradiției, în această zi se prepară primul must din strugurii proaspăt culeși, se bat nucii și se scutură merele și gutuile.

Echinocțiul are tradiții legate și de mitologia greacă. Atunci, se spunea că zeiţa Persefona împreună cu soţul ei, Hades, se întorc în lumea subpământeană.

 „Părinții Bisericii creștine au suprapus aici, peste moartea și renașterea Zeiței Muma de origine neolitică, sărbătorile Adormirii (morții) și Nașterii Fecioarei Maria”, explică profesorul Ion Ghinoiu

La țară, mai e întâlnit un obicei: dacă țăranii văd în această zi păsările plecând în stoluri spre țările calde, ei aruncă peste gard câteva mâini de grâu. Astfel, păsările călătoare nu vor pleca flămânde și nu vor distruge recoltele.