Tradiții și obiceiuri de Paștele Catolic 2024. Ce se face în Duminica Învierii

de: Anca Lupescu
30 03. 2024

Oamenii din întreaga lume sărbătoresc cele mai sfinte zile ale anului cu tradiții bogate care izvorăsc dintr-o societate înrădăcinată în credința catolică. Există o mulțime de tradiții și obiceiuri de Paștele Catolic 2024. La ortodocși, lucrurile stau diferit, așa că unele dintre aceste cutume ar putea să ți se pară de-a dreptul neobișnuite.

Tradiții de Paște în diferite țări

În Mexic, străzile sunt adesea închise pentru reprezentarea piesei Patimilor în Vinerea Mare. Credincioșii stau în tăcere în onoarea purtării crucii de către Isus în Vinerea Mare. Alte tradiții includ vizitarea a 12 biserici în onoarea apostolilor sau a șapte biserici pentru a rememora încercările lui Isus în Vinerea Mare.

Citește și: Când pică Paştele în 2024. De 11 ani nu a mai fost aşa târziu

O delicatesă culinară preferată este Capirotada sau budinca de pâine. Fiecare ingredient simbolizează o parte a patimilor. Pâinea din rețetă simbolizează trupul lui Hristos, zahărul/siropul reprezintă sângele lui Cristos, scorțișoara simbolizează lemnul crucii, cuișoarele și nucile simbolizează cuiele cu care Iisus a fost răstignit, iar brânza simbolizează giulgiul sfânt.

Fiecare țară are propriile sale obiceiuri și tradiții. Este la fel și cu religiile. În Polonia, de Paștele catolic, una dintre cele mai cunoscute tradiții este binecuvântarea coșurilor de Paște în Sâmbăta Mare. 

În anticiparea întreruperii postului prin consumul de alimente binecuvântate, familiile pregătesc coșuri și le aduc pentru o binecuvântare specială.

Aici, Euharistia este expusă pentru adorație dintr-un mormânt construit în jurul ei, iar familiile vin la parohie începând de dimineață pentru a-și binecuvânta coșurile.

Printre lucrurile binecuvântate în fiecare an se numără: pâinea simbolizându-l pe Hristos, unt uneori modelat sub forma unui miel, amintind familiei de bunătatea lui Iisus, hreanul, simbol al patimii lui Isus; carne inclusiv cârnați și șuncă drept simbol al generozității lui Dumnezeu; ouăle – atât decorate (pisanki) cât și ne-decorate – pentru a simboliza noua viață și învierea lui Hristos din mormânt; și sarea, deoarece suntem chemați să fim sarea pământului.

Citește și: Ce tradiții și obiceiuri sunt respectate de Paștele Catolic. Diferențe față de Paștele Ortodox

În dimineața de Paște, familiile participă la o Liturghie matinală și se întorc acasă pentru a începe sărbătoarea de Paște – mai întâi cu un ou binecuvântat și bucăți din hrana binecuvântată, apoi cu o masă mai mare.

În Italia, în Joia Mare, după Liturghia Cinei Domnului, tradiția Bisericii este să se aducă Euharistia la un altar separat de repaus pentru o seară de rugăciune simbolizând agonia și cererea lui Isus către ucenicii săi să rămână, să vegheze și să se roage cu el. 

Într-o tradiție care se spune că ar fi început cu Sfântul Filip Neri în Roma, în Italia, pelerinii vizitează șapte altare de repaus în diferite biserici pentru a simboliza șapte meditații scripturistice în noaptea din Joia Mare.

Tradiții și obiceiuri de Paștele Catolic 2024.

Vânătoarea de ouă de Paște

O vânătoare de ouă de Paște este activitatea tradițională pentru dimineața de Paște. Există multe moduri diferite de a face acest lucru: cel mai comun este cu ouă mici de ciocolată pe care le poți ascunde peste tot. 

Fiecare vânător de ouă ar trebui să aibă o geantă sau un coș decorat pentru a le aduna. Vânătoarea de ouă este o obicei foarte vechi și, evident, legat de realitatea simplă a ouălor de găină crescute liber care au tendința să-și depună ouăle în tot felul de locuri diferite. 

Citește și: Când pică, de fapt, Paștele Ortodox și cel Catolic. În ce dată sunt sărbătorite cele două mari sărbători

Are o legătură creștină în ideea Mariei Magdalena din grădină, căutându-l pe Hristos: „Mi-au luat pe Domnul și nu știu unde L-au pus”. 

Rularea ouălor

O altă tradiție plăcută de Paște este rularea ouălor. Nimeni nu pare să știe originea acestei tradiții, dar mulți par să fie de acord că ar putea avea legătură cu rularea pietrei de la gura mormântului lui Hristos înviat. 

Se iau ouăle de Paște și se merge unde există o pantă sau un deal, apoi se dă drumul ouălor. Doar atunci când se lovesc unul de altul sau de o piatră sau alt obstacol și se sparg, pot fi mâncate.

Mielul de Paște

Mâncarea tradițională pentru prânzul de Paște este mielul la rotisor, în care au fost infipte crenguțe de rozmarin. Rozmarinul apare menționat în cartea Exodului ca parte a mesei de Paști. De altfel, și în credința ortodoxa se mănâncă miel de Paște, în mod tradițional.

Citește și: Zilele în care este interzis să speli înainte de Paşte. Puţine gospodine ştiu, e mare păcat

Plăcinta Simnel

Plăcinta Simnel este, de asemenea, consumată în mod tradițional în ziua de Paște. Originea sa este în Marea Britanie, iar numele său este derivat din cuvântul latin „simila”, o făină fină albă de grâu care este folosită în rețetă.