Tradiții și obiceiuri de Mărțișor. Ce este interzis să faci pe 1 martie
Pe 1 martie românii sărbătoresc Mărțișorul și venirea primăverii. Deși vremea de afară aduce mai mult cu o iarnă târzie, având în vedere ninsorile ce au acaparat opt județe din România, în ultimele 24 de ore, iată care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri de Mărțișor.
1 martie, cele mai populare tradiții și superstiții
Tradiția spune că, odată cu sărbătoarea Mărțișorului, românii se bucură de venirea primăverii și reînnoirea tuturor obiceiurile străvechi.
Iubit de toată lumea, Mărțișorul se poartă în piept sau la mână, înainte de răsăritul soarelui. Te-ai gândit vreodată ce semnificații are șnurul cu firicele de alb și roșu?
Ei bine, tradiția spune că albul unui mărțișor simbolizează rațiunea, sobrul și masculinitatea, în timp ce șnurul roșul simbolizează feminitatea, senzualitatea, iubirea și bucuria de a trăi, o simbioză perfectă între doi parteneri de sex opus.
Obiceiul de 1 martie spune că persoana care poartă Mărțișorul consecutiv, pentru mai multe zile, va avea noroc tot anul. În timp ce unii poartă șnurul colorat în perioada 1 – 9 martie, când românii își aleg Babele, alții aleg să poarte cu mândrie mărțișorul pe toată perioada lunii martie.
Superstițiile străvechi spun că Mărțișorul este un talisman, un simbol al șansei și oportunităților, iar persoanele care aleg să-l poarte vor avea parte de noroc, belșug și vor fi ocrotite în fața energiilor negative și spiritelor malefice.
Cele mai populare mărțișoare aducătoare de noroc sunt coșarul, potcoava și trifoiul cu patru foi. O altă superstiție se referă la copiii nenăscuți. Tradiția spune că o mamă nu trebuie să-i pună copilului său mărțișorul de față cu o femeie gravidă, deoarece bebelușul care va veni pe lume va avea un semn.
De unde a apărut legenda Mărțișorului
Ca orice altă sărbătoare, se spune că, de Mărțișor, nu este recomandat să speli, să dai cu mătura sau să te cerți cu cineva, deoarece conflictul va continua până la venirea sezonului tomnatic.
În folclor se spune că legenda Mărțișorului datează din vremuri străvechi, când Soarele a coborât pe Pământ prefăcut într-o fecioară frumoasă. Fiind răpită de un zmeu fioros, un tânăr fecior, cu inima curajoasă, a plecat să salveze domnița de la ananghie.
După lupte ce au durat zile și nopți întregi, eroul a reușit să învingă zmeul și să elibereze Soarele, care a revenit pe cer.
Eroul s-a prăbușit la pământ, din cauza rănilor suferite în timpul bătăliei cu zmeul, iar sângele a curs pe zăpada strălucitoare, formând șnurul de mărțișor, ce simbolizează, și astăzi, curajul unui băiat îndrăgostit care luptă pentru a-și apăra iubirea.