Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului. Ce fac majoritatea românilor în această zi

de: Dana Cazacu
14 11. 2021

Ziua de 14 noiembrie este ziua care anunță începerea Postului Crăciunului. Această zi se mai numește Lăsatul Secului și este sărbătorită de creștinii ortodocși. Legat de această zi există o serie de obiceiuri și tradiții, care sunt diferite de la o zonă la alta. Iată ce fac majoritatea românilor în această zi.

Lăsatul Secului – tradiții și obiceiuri la români

Sărbătoarea Lăsatul Secului este ultima zi în care se mai poate mânca de dulce. Aceasta este înaintea începerii unuia dintre cele mai mari posturi de peste an: Postul Crăciunului. Lăsată Secului înseamnă chiar ultima zi dinaintea unui post mare.

Această sărbătoare se petrece în familie, care se adună la o masă comună. Tradițiile și obiceiurile diferă de la o zonă la alta. Iată ce fac majoritatea românilor în această zi. În acest an Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului pică într-o zi de duminică. Dacă această zi pică într-o miercuri sau într-o vineri, se lasă sec cu o zi mai devreme.

Tradiții și obiceiuri la români de Lăsatul Secului

Potrivit tradițiilor, în Bărăgan, resturile de mâncare și oase, trebuie strânse într-o față de masă și aruncate către răsărit, pentru ca păsările cerului să nu strice ogoarele. În timp ce le aruncă oamenii trebuie să spună următoarele:

 „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.

Gospodarii mănâncă de Lăsata Secului: sarmale și carne prăjită și beau țuică și vin nou.

Lăsatul Secului la români – tradiții și obiceiuri

Potrivit unor tradiții, de Lăsatul Secului, finii merg la nași cu plocon. Acesta constă în găină friptă, turtă sau colac mare, precum și o sticlă cu vin.

Finii își cer iertare de la nașii acestora, pentru greșelile pe care le-au făcut de-a lungul timpului. După ce se împacă se pun la masă, unde servesc:

  •  plăcinte cu fructe și legume
  • struguri sau stafide care simbolizează sporul și vigoarea spirituală.

Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului

Alte tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului:

  • Pentru sufletele celor morți și nu numai, femeile fac turte pe care le dau de pomană.
  • Potrivit unor obiceiuri din Ardeal, de Lăsatul Secului, femeile trebuie să spele vasele în care au gătit mâncare de dulce și să le pregătească pentru mâncarea de post.
  • Un obicei vechi din Covasna, care are legătură cu focurile purificatoare, spune că se aprind focuri pe dealuri la lăsatul serii, pentru a alunga spiritele rele.
  • În Muntenia, nurorile oferă soacrelor plăcinte cu brânză dulce și stafide, pentru a avea relații dulci cu acestea și pe perioada postului.
  • Pentru ca spiritele rele să nu ajungă în vasele în care s-a gătit de Lăsatul Secului, acestea trebuie să fie puse cu gura în jos.
  • Pentru a alunga spiritele rele, oamenii care stau la case ung ferestrele cu usturoi.
  • Pieptul găinii care este gătită de Lăsatul Secului anunță cum va fi iarna: dacă acesta va fi gras, iarna va fi grea, iar dacă va fi subțire, aceasta va fi lejeră și plină de rod.