Tradiții și obiceiuri de Crăciun. Când se taie porcul, de fapt, ca să nu ‘spurci’ vasele casei

de: Andreea Vînătoru
18 12. 2021

A mai rămas doar o săptămână până la sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos. Ca-n fiecare an, românii păstrează cu strictețe tradiția și își sacrifică porcul din ogradă, pentru a prepara cele mai delicioase bucate. Dar când se taie porcul, de fapt?

Tradiții și obiceiuri de Crăciun. Când se taie porcul

Ziua Nașterii Mântuitorului reprezintă o sărbătoare mare pentru creștini, iar anumite tradiții încă se păstrează. De exemplu, tăierea porcului de Ignat, pe 20 decembrie.

În calendarul creștin-ortodox, tăierea porcului de Crăciun se face în ziua Sfântului Ignatie Teoforul. În zilele noastre, porcul este tăiat cu mult timp înainte de Crăciun, pentru ca gospodinele să aibă timp să prepare delicatesele pentru masa de Crăciun.

Potrivit tradiției, este interzisă tăierea porcului în perioada postului, întrucât vasele se „spurcă” din cauza sângelui animalului sacrificat și strică postul gazdelor.

Gospodinele pregătesc bucate delicioase pentru masa de Crăciun

Tradiția veche spune că în ziua de Ajun se împodobește bradul, unul dintre cele mai așteptate momente ale anului, în special de copii. Tot în Ajun, femeile trebuie să se facă curățenie în casă și să pregătească mesele îmbelșugate, pentru ca anul viitor să fie plin de roade.

În Ajunul Crăciunului, tradiția spune că toți colindătorii au puteri magice și că dacă ei nu ar mai da vestea Nașterii Mântuitorului din casă în casă, atunci diavolii vor invada Pământul.

În Moldova, oamenii nu aruncă absolut nimic din casă, în Ajun, dacă vor să aibă un an roditor și plin de belșug. Tot la moldoveni, emeile coc colaci în formă de opt întors, semnul infinitului, care în următoarea primăvară sunt afumați și puși între coarnele bovinelor care ară pâmântul pentru a avea un sol fertil.

Ce tradiții respectă românii

Un alt obicei respectat cu sfințenie este ca tinerele care vor să se mărite își pun peste noapte sub fereastră diverse bucate, dar fără a fi gustate. Legenda spune că cel care le este predestinat se va apropia de fereastra lor și se va înfrupta din delicatesele lăsată de fată.

În Banat, oamenii nu au voie să stingă focul în Ajuns, dacă vor să aibă un an plin de lumină și sport în casă.

De Crăciun nu este bine să te cerți sau bați cu cineva pentru că vei avea probleme de sănătate de-a lungul anului. Tot în dimineața de Crăciun, tradiția spune că este bine să ne spălăm pe față cu apă curată, în care să adăugăm o monedă de argint. Astfel, vom fi curați tot anul, la fel ca argintul, și feriți de boli.