Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire 2023. Ce este bine să presari pe pragul ușii pe 25 martie

de: Dana Cazacu
24 03. 2023

Sărbătoarea Bunei Vestiri este ținută aproape universal în tot creștinismul, în special în ortodoxie. În creștinismul ortodox , pentru că anunță întruparea lui Hristos, este considerată una dintre cele opt mari sărbători ale Domnului. Legat de aceasta există o serie de tradiții și obiceiuri respectate cu strictețe de credincioși. Iată care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri de Buna Vestire 2023.

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire 2023

Sărbătoarea Bunei Vestiri, numită și Ziua Doamnei, Sărbătoarea Întrupării sau Conceptio Christi, în traducere Vizita Concepției lui Hristos, celebrează ziua în care arhanghelul Gavriil i-a făcut o vizită Fecioarei Maria, în timpul căreia a informat-o că va fi mama lui Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

Buna Vestire este sărbătorită, potrivit calendarului creștin ortodox, pe 25 martie, în fiecare an, cu nouă luni înainte de Crăciun. Este cea mai importantă sărbătoare a primăverii, fiind marcată cu cruce roșie.

Vezi și Buna Vestire – tot ce trebuie să știi despre această sărbătoare uriașă din lumea creștină

Sărbătoarea de Buna Vestire mai este cunoscută și sub denumirea de Blagoveștenie sau Ziua Cucului. Creștinii respectă numeroase tradiții și obiceiuri legate de această zi. Iată câteva dintre acestea:

  • De Buna Vestire trebuie să îi surprindă pe oameni cântecul cucului, pentru a atrage belșugul și norocul în casă
  • Poate reprezenta semn rău și în restul anului lucrurile nu vor merge bine pentru tine, dacă cântecul cucului de Buna Vestire te surprinde pe stomacul gol, spunându-se că te-a spurcat cucul
  • Vor avea necazuri tot anul cei care se ceartă în această zi
  • Trebuie tăiată creanga pe care a cântat cucul. Aceasta se pune în scăldătoarea fetelor, pentru ca băieții să nu le ocolească
  • Flăcăii și fetele nemăritate rostesc în această zi, următoarele cuvinte: „Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ până m-oi însura/mărita?”
  • Pentru a hrăni îngerii, de Buna Vestire oamenii pun sare și pâine la pragul ușii
  • Pentru ca puii să nu iasă cu două capete, în această zi nu se pun ouă la cloșcă
  • Pentru a avea noroc, oamenii trebuie să aibă bani în buzunare în această zi
  • Deoarece este o sărbătoare cu cruce roșie, de Buna Vestire nu se muncește, nu se spală și nu se calcă
  • În această zi este dezlegare la pește, fiind prima dată în postul Paștelui când se poate consuma pește.

Buna Vestire 2023 – tradiții și obiceiuri

Rugăciune de Buna Vestire

Iată ce rugăciune trebuie să rostești în această zi dacă vrei să fii ferit de rele, pe parcursul anului care vine:

,,Doamne, Dumnezeule, Atotțiitorule, Cel Care ai binevoit ca Fiul Tău Cel Unul-Născut să Se întrupeze dintr-o femeie neispitită de nuntă și să Se facă om pentru a noastră mântuire, Cel Care ai trimis totodată și pe Gavriil, Arhanghelul Tău, spre a binevesti zămislirea Ta cea fără de sămânță Sfintei Fecioare Maria, mai înainte de veci rânduită drept locaș al acestei Taine înfricoșătoare, dinainte-cunoscută Ție și Cuvântului Celui dimpreună-veșnic cu Tine; Tu însuți, pentru rugăciunile ei si ale tuturor Sfinților Tăi, binevestește sufletelor noastre prin Harul Tau iertarea păcatelor și bucuria cea de neînstrăinat; binecuvântează poporul Tău cu pace; dă-ne să cunoaștem calea pe care, pășind, vom plăcea bunătății Tale, și ne călăuzește spre a Ta Împărăție cerească. Cu indurările Hristosului Tău, cu Care ești binecuvântat, împreună cu Preasfântul și Bunul și de-Viată-făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

Citește și Ce e bine să dai de pomană de Buna Vestire fără să fii nevoit să ieși din casă