Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului. Ce este interzis să faci astăzi

de: Dana Cazacu
15 08. 2021

Sfânta Maria Mare este sărbătorită de creștinii ortodocși, potrivit Calendarului Creștin ortodox, în fiecare an pe data de 15 august 2021. Legat de această mare sărbătoare există o serie de tradiții și obiceiuri. Iată ce tradiții și obiceiuri sunt de Adormirea Maicii Domnului și ce este interzis să faci în această zi.

Ce este interzis să faci potrivit tradițiilor și obiceiurilor de Adormirea Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este una din cele mai importante sărbători ale creștinilor ortodocși. Mai jos sunt amintite câteva tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului, care, la sate încă sunt păstrate cu sfințenie. Iată care sunt acestea:

  • pe 14 august, ziua premergătoare Sfintei Maria, femeile însărcinate nu trebuie să muncească, ca să aibă parte de o naștere ușoară
  • cele care doresc să își găsească alesul trebuie să spele icoana Maicii Domnului cu apă și busuioc
  • de Sfânta Maria este ultima zi în care se mai culeg flori de leac
  • pentru a scăpa de necazuri este bine ca în această zi să se țină post negru
  • este interzis tunsul părului în această zi
  • toamna va fi blândă și îndelungată dacă vor înflori trandafiri în această zi
  • femeile dau de pomană în această zi, de sufletul celor adormiți
  • ciobanii coboară oile de la munte
  • bărbații schimbă pălăria cu căciula
  • este interzis dormitul pe prispa casei
  • în această zi nu se aprinde focul în sobă.

Rugăciune către Maica Domnului de Sfânta Maria

Potrivit romaniatv.ro, urmând tradițiile și obiceiurile, de Adormirea Maicii Domnului este bine să citit rugăciunea de mai jos, pentru că ar fi făcătoare de minuni către Maica Domnului. Se spune că în această zi rugăciunile sunt cele mai ascultate:

”Preasfânta Stăpâna de Dumnezeu Născătoare spre tine îmi îndrept gândul, inima și toate simțurile și te rog cu lacrimi:
Până când Măicuță a milostivirii va fi această durere necontenită pe pământ? Până când vrăjmașii nevăzuți ai neamului omenesc vor da lovituri atât de puternice bieților oameni?

Până când vor pângări și vor necinsti trupurile, sufletele și viețile lor? Înșelând-i ca să nu cunoască adevărul, să nu îndeplinească poruncile divine și să nu dea slavă și cinste pururi măritului Dumnezeu Cel în Treime închinat: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt?

Ridică-te Stăpâna Atotbună și zdrobește pe vrăjmașii noștri și ai Fiului Tău iubit Iisus Hristos, îngrozind-i cu nebiruita-ți sfințenie, îndreptând-ne pe cărările mântuirii, ca să dăm mereu mărire lui Dumnezeu.

Roagă-te Fecioară pentru Sfânta Biserică, pentru propovăduirea evangheliei pe întreg pământul, pentru poporul acesta, conducătorii lui, rudele mele, pentru văduve, orfani, bogați, săraci, necăjiți, bolnavi, pentru cei prigoniți pentru credință, pentru salvarea celor ce au rătăcit în secte, pentru cei răposați.

Ajută-ne să ne pocăim toți oamenii de păcatele noastre, să iubim Biserica, să ne spovedim adesea, să renunțam la păcate, vicii și necredință. Ajută-ne să nu fim insensibili la chemarea divină a blândului tău Fiu care a venit să sufere chinuri barbare pentru bietele oițe rănite atât de mult de vrăjmaș.

Roagă-te Măicuța Sfântă și pentru aceste nevoi ale mele (rostește necazurile pe care le ai și dorințele pe care vrei să ți le îndeplinească Maica Domnului). Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh în vecii vecilor. AMIN.”