”Trădătorii” din PSD îl vor susține pe Orban: cum îi amenință Dăncilă

de: Puiu Alexandru
29 10. 2019

Mai sunt doar câteva zile până când guvernul lui Ludovic Orban va ieși în fața Parlamentului pentru votul de încredere. Se pare totuși că procesul va fi un succes doar cu ajutorul câtorva voturi din partea PSD și Pro România.

PNL nu are majoritatea în Parlament și probabil că nu o va avea niciodată. În acest context, pentru ca un guvern condus de Ludovic Orban să treacă de votul parlamentarilor, este necesară susținerea și din partea unor parlamentari de la opoziție. Într-un set recent de declarații făcute la Digi24, liderul PNL a afirmat că vor exista voturi pentru numirea sa din partea unor PSD-iști și, ”probabil”, membri Pro România. Este important de reținut că, în mod oficial, atât Dăncilă, cât și Ponta sunt împotriva numirii acestui guvern. 

„Dacă vă spun că şansele de a obţine votul de învestitură sunt foarte mari, aşa este, credeţi-mă. Am purtat discuţii individuale cu foarte mulţi parlamentari, cu parlamentarii care sunt independenţi, cum este domnul Dohotaru, cu doamna Bîzgan. (…) Cu siguranţă vor fi voturi şi dintre parlamentarii care astăzi sunt în PSD şi vor fi voturi, probabil, şi de la parlamentari Pro România, care nu vor agrea această poziţie de obstrucţie pe care a abordat-o domnul Ponta şi care e aproape aceeaşi ca poziţia PSD”, a afirmat Orban la Digi24.

Inițial, votul de investitură ar fi trebui să aibă loc în curând, dar oficialii PSD s-au opus și a rămas programat pe data de 4 noiembrie. „Nu ştiu cine a influenţat-o (pe Viorica Dăncilă – n.r.). Se pare că are convingerea că are şanse mai mari să intre în turul doi dacă rămâne, în mod ilegitim, la Palatul Victoria. Ies urât din scenă. Din păcate, au guvernat urât. Ies urât din scenă, se cramponează de putere, trag de timp, apelează la toate posibilele boicoturi procedurale pe care le au la dispoziţie şi oamenii văd lucrul acesta”, este de părere premierul desemnat.

De partea celalaltă a baricadei, Dăncilă a făcut referire la parlamentarul PSD Paul Stănescu, deși afirmațiile se aplică la orice persoană care va trăda partidul. „Dacă Paul Stănescu va participa la acest vot categoric va fi exclus din partid. Paul Stănescu a venit cu o declarație care efectiv nu reprezintă poziția PSD și a creat confuzie. Cine nu va respecta decizia partidului de a nu participa la vot va fi exclus din partid. Deciziile partidului nu sunt deciziile mele. Am procedat cu mult echilibru și am cerut consensul colegilor mei, orice decizie s-a votat”, a declarat Viorica Dăncilă, la România TV.