Totul despre Sofia Sapega, iubita disidentului Roman Protasevici dat jos din avion de autoritățile din Belarus

Totul despre Sofia Sapega, iubita disidentului Roman Protasevici dat jos din avion de autoritățile din Belarus
Sofia Sapega, iubita lui Roman Protasevici

Roman Protasevici, liderul mișcărilor împotriva guvernului Lukașenko de la Belarus, a fost reținut de autorități alături de iubita sa. Agenții au înscenat o alertă cu bombă în avionul în care se aflau cei doi pentru ca jurnalistul și partenera lui să fie arestați. Aeronava civilă ce se afla pe ruta Atena-Vilnius a fost obligată să aterizeze la Minsk pentru a-i prinde pe aceștia.

Roman Protasevici și iubita lui, reținuți de autorități. Cine este, de fapt, Sofia Sapega

Avionul Ryanair a fost redirecționat în urma unei presupuse amenințări cu bomba, astfel că Sofia Sapega a fost prinsă și reținută alături de iubitul ei, Roman Protasevici. Aceasta, ce are cetățenie rusă, mergea la Vilnus pentru a susține teza de masterat la Universitatea Europeană de Științe Umane. Tânăra în vârstă de 23 de ani studiază dreptul.

Sofia Sapega a fost dusă într-un centru de detenție preventivă din Minsk unde va sta pentru o perioadă de două luni. Aceasta ar fi o măsură preventivă luată de autorități, iar tânăra riscă acuzații penale, potrivit BBC. Pentru că există un acord de confidențialitate semnat cu Belarus, avocatul ei nu a putut să ofere foarte mare detalii cu privire la infracțiunile comise de aceasta.

Chiar dacă un coleg de clasă a declarat că aceasta nu era activistă de opoziție, un videoclip în care Sofia Sapega apare a fost distribuit de autoritățile din Belarus chiar după ce au fost reținută. Ea susține în respectivul clip că se ocupă de un cont de pe rețelele de socializare numit Black Book of Belarus, publicând astfel informații despre oameni din domeniul securității.

Mulți critici susțin că aceasta ar fi fost constrânsă pentru a spune așa ceva, iar multe persoane apropiate tinerei au explicat că totul ar fi o minciună. Un coleg de-al său a declarat că faptul că aceasta ar fi fost reținută de autorități este doar un motiv pentru a-l constrânge pe iubitul său.

Colegii Sofiei Sapega i-au luat apărarea tinerei. Ce susțin aceștia

„Toți credem că videoclip-ul este o minciună. Este clar că textul a fost memorat. Nu credem nimic. Sunt sigur că au dus-o într-un centru de detenție pentru un singur motiv, anume a pune presiune pe Roman.”, a zis colegul tinerei pentru publicația menționată mai sus.

Ministrul rus de externe a declarat că tânăra a fost acuzată de faptul că ar fi încălcat legea din Belarus în august și septembrie 2020, dar nu se știe încă de ce este acuzată. În lunile respective au avut loc proteste împotriva guvernului după ce Alexander Lukașenko a fost din nou ales cu un procent de 80%. Mulți l-au acuzat de faptul că ar fi fraudat alegerile. Pe lângă colegii săi, mama tinerei a negat vehement acuzațiile pe care le-au adus autoritățile împotriva fiicei sale.

„Copilul nostru este doar un student obișnuit, o fată obișnuită ce s-a întâlnit cu Roman Protasevici. Atât și nimic mai mult.”, a zis Anna Dudich, negând în același timp că Sofia ar fi lucrat pentru liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, în timp ce se afla în Lituania.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI