Totul despre Sebastian Burduja, noul ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării. Cine este, de fapt

de: Ștefan R. Apostol
03 05. 2022

Luni, la primă oră, premierul Nicolae Ciucă trimitea președintelui Iohannis propuerile pentru două ministere importante din guvern. Cele două ministere, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, îi aveau deja, interimar, numitți pe Marcel Boloș, respectiv pe Sebastian Burduja. Cel din urmă, conform informațiilor, are strânse legături cu spectrul politic românesc din anii 90, vinovat, într-un fel sau altul, de falimentarea uneia din cele mai importante bănci la acea vreme, Bancorex. Legătura este directă, prin intermediul tatălui cestuia, Marinel Burduja.

Sebastian Burduja, nominalizarea premierului Ciucă la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

În vârstă de 36 de ani, Sebastian Burduja, este cel mai nou viitor membru al guvernului condus de Nicolae Ciucă, după ce a fost nominalizat la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Ministerul are un rol extrem de important în implementarea proiectelor de reformă prevăzute în cadrul PNRR la nivelul întregii administrații centrale guvernamentale. Dar, coincidență sau nu, tânărul Sebastian Burduja are legături cu mediul de afaceri și spectrul politic, mai ales cel din anii 90.

Marinel Burduja, tatăl politicianului, implicat în scandalul Bancorex

Legătura este una directă, dacă ținem cont că tatăl acestuia, Marinel Burduja a deținut funcția de vicepreședinte al Bancorex, banca care a fost implicată într-un imens scandal la finalula celor ani. Este vorba de scandalul devalizării băncii și legătura directă cu foști angajați ai Securității comuniste.

Ulterior, după falimentul Bancorex, Marinel Burduja avea să fie numit în funcția de vicepreședinte al Raiffeisen Bank. Astăzi, Marinel Burduja este fondator și președinte al Atrium MB Advisors, „inovator în materie de soluții de gestionare a averilor private în România și la nivel global”.

Alte legături cu spectrul politic, legate de numele tânărului Sebastian Burduja, îi au ca nume importante pe Mircea Gioană, Dan Voiculescu, Sebastian Ghiță și pe jurnalistul Mihai Gâdea.

Toți erau văzuți alături de Burduja jr. la lansarea cu fast a unui ONG, patronat de acesta, în 2009. Ulterior, Sebastian Burduja anunță crearea unei formațiuni politice ce avea să fie asimilată PNL-ului. A candidat și ca independent dar fără prea mari rezultate.

În perioada în care a activat ca președinte de ONG, tânărul aspirant poitic a fost văzut în preajma partidelor poltice, indiferent de ce culoare politică aveau acestea, în majoritatea timpului fiind aproape de partidele care au trecut pe la guvernare.

Tânărul politician și CV-ul impresionant

Pe site-ul personal, Sebastian Burduja descrie cu lux de amănunte care a fost perioada de studii și care-i sunt specializările. La cei 36 de ani, Sebastian Burduja este căsătorit și are, alături de soție, o fetiță.

„După ani de muncă şi studii peste hotare, am revenit definitiv în țară în ianuarie 2016. Și aici rămân, pentru că numai aici este acasă. În America am studiat la universitățile Harvard (dublu masterat) şi Stanford (licență), pe care le-am absolvit printre primii.

În 2011, am fost recrutat de Dalberg Global Development Advisors, companie de elită specializată în proiecte de țară. Apoi am lucrat ca expert în dezvoltare la Banca Mondială (2012-2015). Aici am coordonat echipe de specialiști internaționali. Am sprijinit dezvoltarea a peste 300 de localități din România prin îmbunătățirea absorbției de fonduri europene. Am coordonat sau contribuit la zeci de rapoarte, unele dintre ele premiate la nivel internațional.

După revenirea în România, am fost selectat ca doctorand-bursier al Academiei de Studii Economice (ASE) București. Am absolvit doctoratul în 2019, summa cum laude, cu o cercetare în premieră despre fenomenul corupției în mediul privat. Am pus bazele RISE Consortium. Este o companie-rețea specializată în atragerea de investiții străine în România. Respectiv în susținerea extinderii afacerilor românești pe piețele globale.”, scrie Sebastian Burduja pe site-ul său.

Sebastian Burduja: „Am construit Liga Studenților Români în Străinătate și Fundația CAESAR”

O lungă perioadă de timp a activat în mediul ONG-urilor, după cum scrie chiar tânărul viitor ministru. Este cel care a creat Liga Studenților Români în Străinătate și Fundația CAESAR, în 2008, pe atunci fiind în Statele Unite ale Americii.

„Din 2008, când eram încă în SUA la studii, am construit Liga Studenților Români în Străinătate și Fundația CAESAR și am sprijinit mii de tineri români să aibă șansa unei educații mai bune în străinătate şi să revină după absolvire în țară. Prin Fundația CAESAR am ajutat zeci de antreprenori români din diaspora să-și deschidă afaceri în țară, în cadrul unor proiecte finanțate din fonduri europene.

În 2016, alături de un grup de prieteni și de profesioniști, am pus bazele unei noi mișcări civice și politice: Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT). Am construit timp de patru ani de zile, cu răbdare și încredere. Proiect cu proiect, localitate cu localitate. Pentru România #pebune pe care ne-o dorim cu toții.

Am publicat două cărți până în prezent. În 2020, la editura Litera, Planul pentru România. 7 revoluții intelectuale pentru o țară în care vrem să rămânem. În 2016, pe baza cercetărilor de la Stanford și Harvard, Între speranță și deziluzie. Democrație și anticorupție în România postcomunistă (Curtea Veche).”, mai scrie viitorul ministru.

În 2019 PACT intră în PNL

În 2016 lua ființă o nouă formațiune politică, PACT, dar care nu a avut succesul scontat în fața alegătorilor. La trei ani de la formare, Sebastian Burduja lua decizia de a trece PACT în ograda PNL, condus la acea vreme de Ludovic Orban:

„În 2019, am decis să facem echipă cu cel mai important proiect politic al României moderne: Partidul Național Liberal.

Ne-au unit valorile autentice de dreapta, visul unei Românii normale și dezvoltate, și modelele de #administrațieliberală pe care dorim să le extindem în întreaga țară: de la Sibiu la Oradea, de la Reșița la Cluj-Napoca, de la Alba-Iulia la Sinaia, iar exemplele pot continua.

În prezent sunt Vicepreședinte PNL și Președinte PNL Sector 1. Am deplină încredere că partidul care a făcut România modernă va face România europeană de secol XXI.”, concluzionează Sebastian Burduja.

Rămâne să vedem dacă propunerile premierului Ciucă vor fi acceptate de președintele Klaus Iohannis. Și mai ales cea în persoana lui Sebastian Burduja.