Toți românii care stau la bloc trebuie să știe! Amenzi uriașe pentru această greșeală, puțini știu de ea

de: Ștefan R. Apostol
03 08. 2022

Toți românii care stau la bloc trebuie să știe! După 1990, cel puțin în Capitală, primăriile de sector demarau ample proiecte de reabilitare a blocurilor. Proiectele erau finanțate în totalitate de primării, iar blocurile au fost reabilitate termic, dar și ca aspect estetic al fațadelor. Dar, fondurile s-au subțiat, iar programul a fost înghețat. În toți acești ani, datorită vechimii lor, multe clădiri și spații de locuit au fost declarate cu risc seisimic ridicat. În acest caz, edilii locali nu au mai fost de acord să facă reabilitările. Așa se face că extrem de multe astfel de spații au ajuns într-o stare de degradare evidentă. Inclusiv fațadele s-au degradat, iar acum primăriile somează locatarii să suporte reparațiile. Demersul este valabil și pentru toți românii care stau la bloc. În cazul în care nu se rezolvă, edili vorbesc de amenzi uriașe pentru această greșeală.

Reabilitarea termică și repararea fațadelor din București

În 2013, după campaniile electorale locale, cei care aveau să câștige funcțiile de primar anunțau programe ample de reabilitare termică a blocurilor. Asta însemna, în afară de izolare și reamenajarea fațadelor blocurilor incluse în aceste programe.

Conform datelor de atunci, erau alocați peste 100 de milioane de euro, inclusiv bani luați din credite interne sau externe de aproximativ 336 milioane euro. Cu alte cuvinte anul 2013 avea aproape jumătate de miliard de euro investite în aceste programe, daor în București.

Dar, cum banii s-au terminat, iar primăriile nu au mai avut fonduri, programul de reabilitare a fost înghețat, iar blocurile rămase arată și astăzi, unele, ca după război.

Dacă ne referim strict la București, există un număr important de clădiri, care și astăzi prezintă un risc seismic ridicat. Deși PMB, în toți acești ani, promitea reabilitarea acestor construcții, nu s-a întâmplat mai nimic. În consecință s-au degradat și mai mult, inclusiv fațadele acestora.

Astăzi, în 2022, edili locali, fie din București, fie chiar din țară (exe: În Timișoara au fost emise 2.000 de somaţii), au trimis somații proprietarilor de astfel de clădiri și, inclusiv, asociațiilor de locatari. Somațiile fac referire la obligativitatea proprietarilor de a se ocupa de reamenajarea fațadelor, iar obligativitatea este și pentru toți românii care stau la bloc.

Amenzi de până la 500% pentru cei care nu fac asta!

La nivel național există multe spații, fie de locuit, sau cu altă destinație, care nu sunt reparate. Primarii spun că nu s-a mai făcut asta de mult timp. De aceea și trimiterea somațiilor, care sună cam așa:

„Vă somăm ca în termen de 60 de zile să întreprindeţi toate diligențele posibile pentru a efectua lucrări de reparaţii curente, reabilitare şi consolidare a faţadelor clădirilor sau acoperişurilor.”

Ceea ce ar trebui să știe toți românii care stau la bloc, este că aceste somații vin și cu penalități. În cazul în care nu se respectă termenul enunțat, există amenzi uriașe pentru această greșeală, în speță amenzi care pot ajunge și până la 500%.

Așa că, mare atenție! Administrațiile locale spun că, în cazul în care nu sunt bani, se pot lua fonduri de la primării sub formă de împrumut. Ulterior sumele împurmutate le vor restitui în rate. O altă formă de finanțare, pentru asociațiile de locatari, sunt credite cu garanţie guvernamentală şi dobândă subvenţionată.

Dacă aveți în proprietate o clădire veche, considerată a fi de patrimoniu, există o variantă de reabilitare. În acest caz Ministerul Culturii va trebui să vă dea un aviz favorabil. Puteți avea norocul ca reparațiile să fie făcute gratuit. Dar, și aici există varianta finanțărilor reparațiilor prin împrumuturi, pe care să le plătiți, ulterior, eșalonat.