Toți românii care stau la apartament ar trebui să aibă asta pe bloc. Aceasta este soluția facturilor mici la căldură

de: Bișinicu Andreea
14 11. 2021

Un președinte de bloc din Capitală a reușit să le ofere chiriașilor edificiului său una dintre cele mai bune soluții pentru a plăti mai puțini bani la factura de căldură. Despre ce este vorba și cum o pot obține toți românii. Soluția este ingenioasă și este la îndemâna tuturor. Locatarii blocului respectiv au fost încântați de rezultatul obținut.

Cum plătești bani mai puțini la căldură cu panourile solare

Locatarii unui bloc de locuințe din București vor fi norocoșii care vor plăti facturi mai mici la căldură în iarna aceasta. Asociația de proprietari a strâns suma fabuloasă de 35.000 de euro pentru a monta panouri solare pe acoperișul blocului.

Investiția este una impresionantă, banii fiind strânși din chiriile pe care le-au luat pentru antenele companiilor de comunicaţii montate pe acoperişul blocului. Fiecare locatar a plătit în medie 25 de lei pe lună, timp de 5 luni, sume pe care aceștia spun că nu le regretă.

Potrivit președintelui asociației, instalația le va permite românilor care locuiesc în blocul respectiv să economisească o sumă bunicică pe timpul iernii, mai exact cu 15 – 20% mai puțin pe facturile de căldură.

„Această instalaţie e pentru prepararea apei calde, pe care o avem garantată în perioadă de vară. Opt luni pe an locatarii nu plătesc gaze. Pe timp de iarnă, 15-20% va diminua consumul de gaze şi asta va fi pentru apă caldă, pentru fiecare locatar.”, a declarat președintele asociației pentru Digi 24.

Pentru apa caldă nu vor scoate niciun ban din buzunar, deoarece pe timp de vară centralele termice vor fi închise, iar panourile solare se vor ocupa de „aprovizionarea” locatarilor cu apă caldă.

„Există un sistem electronic autumatizat. Când panorile nu dau randament, intră în funcţiune centrala.”, a completat președintele asociației de proprietari pentru sursa citată.

Cum ar putea funcționa panourile solare pe acoperișurile blocurilor din București

Metropola București are o rază de aproximativ 8 kilometri, o suprafață de aproximativ 200 de kilometri pătrați, dintre care circa 10% ar reprezenta-o doar suprafața blocurilor.

Cu un calcul rapid am putea vorbi despre 20 de kilometri pătrați de terase pe care s-ar putea monta panouri solare, o suprafață de trei ori cât aeroportul Otopeni.

Eficiența panourilor solare ar fi de 15%, ceea ce înseamnă că din cei 3,84 kWh/mp care ajung zilnic pe un panou solar, doar 0,52 kWh pleacă mai departe în formă de energie electrică. Așadar, pe suprafața celor 20 de kilometri pătrați de panouri solare, în Capitală s-ar putea genera 10.405 MWh pe zi.

Asta înseamnă 433,58 MWh generați în fiecare oră de panourile solare ce-ar putea fi montate pe toate acoperișurile din Capitală, oferindu-le românilor beneficii la plătirea facturilor.