Toți românii beau cafeaua la ore greșite! Specialiștii trag un semnal de alarmă: când se bea, de fapt, corect
Sunt sute de milioane de oameni care își beau cafeaua în fiecare dimineață, iar unii o beau chiar pe stomacul gol, lucru total nerecomandat de specialiști.
Toți românii beau cafeaua la ore greșite!
Astfel, neurologul Steven Mille, de la Univesritatea din Maryland, spune că nu ar trebui să consumăm cafea atâta vreme cât nivelul de cortizol din corp este mare, întrucât cafeina interacționează cu acest hormon, iar organismul ajunge să dezvolte rezistență.
Conform acestui neurolog, între ora 8 și 9 dimineața, nivelul cortizolului din corp atinge apogeul și anulează efectul cafelei. Iar spre sfârșitul dimineții, nivelul cortizolului începe să scadă, așa încât, băutul primei cafele trebuie să aibă loc între orele 9:30 și 11:30. În acest interval de timp, ceasul biologic va fi mult mai receptiv la efectul cafeinei.
„Neurologul Steven Miller a arătat că oamenii care beau cafea atunci când nivelurile de cortizol sunt crescute – între ora 8.00 şi 9.00 dimineaţa – dezvoltă toleranţă la cafeină, datorită căreia vor simţi nevoia să crească doza”.
La ce oră trebuie să bem cafeaua
De altfel, nivelurile de crtizol mai cresc la prânz și între ora 5.30 şi 6.30 după-amiază, iar asta înseamnă că oamenii nu ar trebui să consume cafea în aceste intervale de timp.
„Nivelurile de cortizol mai cresc la prânz şi între ora 5.30 şi 6.30 după-amiază, ceea ce înseamnă că oamenii nu ar trebui să bea cafea în aceste intervale.
Producţia de cortizol este strâns legată de nivelul de vigilenţă, iar cortizolul are niveluri maxime între ora 8.00 şi 9.00 în medie. Unul dintre principiile-cheie ale famacologiei este folosirea unui medicament când avem nevoie de el.
Altfel, vom dezvolta toleranţă la un medicament administrat în aceeaşi doză”, a explicay Steven Miller, conform descopera.ro.
Cafeaua este o băutură de culoare neagră care conține cafeină. Ea se obține din boabe de cafea prăjite și măcinate. Boabele de cafea sunt fructele arborilor de cafea din familia Rubiaceae, genul Coffea, care are două varietăți mai importante: Coffea arabica și Coffea robusta (Coffea canephora).