Tot ce trebuie să știi despre terapia de cuplu. Cum se desfășoară și când îți dai seama că are succes
Când credem că că l-am găsit pe cel cu care poveștile ni se potrivesc, calitățile și defectele ni se oglindesc, iar gesturile frumoase ne brodează zilele, intervine bagajul emoțional și credințele fiecăruia, oboseala și lipsa de răbdare. Castelul se năruie și sfârșim prin a uita cum a început povestea de iubire. Terapia de cuplu poate fi de folos, dacă sentimente și bunăvoință există. Ea nu salvează cuplul, ci partenerii, spun specialiștii.
Detalii despre terapia de cuplu
O relație serioasă se construiește cu greu, în timp. Partea mai puțin plăcută este că poate fi distrusă într-o fracțiune de secundă de un gest nepotrivit sau de o vorbă nelalocul ei. A greși este omenește, dar, uneori, greșelile ne pot despărți de partener. Bizar este că numărul gafelor majore pe care le-am putea comite nu este atât de mare pe cât am crede. În final, se reduc numai la respectul pe care i-l acordăm celui de lângă noi.
Desigur, uneori poate fi vorba și despre greșeli tactice, cum ar fi să-i face partenerului un lucru care fie să-l sperie pe veci și să-și pună semne de întrebare, fie care să-l blocheze și, practic, să-și pună alte semne de întrebare. Pentru cei care nu mai întrevăd o rază de soare pentru a merge mai departe, dar încă simt că nu este sfârșitul, există terapia de cuplu.
„Problemele se cristalizează în timp și se traduc prin simptome: certuri din orice, critici, lupte pentru putere, lipsa comunicării, închiderea în sine a unui partener, dispreț, sarcasm, lipsa atracției erotice și a vieții sexuale, etc. Majoritatea se pot îmbunătăți prin conștientizare și efort comun pentru a găsi soluții”, este de părere psihoterapeutul Tedy Crestin.
Cum se desfășoară?
„Terapia presupune reguli de respectat, prin care este creat un cadru organizat și moderat de terapeut în care partenerii se pot exprima liber (respectând însă regulile impuse). Ce doi pot să analizeze din nou ce-și doresc cu adevărat de la viață și de la o relație. Pot să-și exprime nemulțumirile. Pot învăța din nou să colaboreze pentru a găsi noi soluții sau pot să decidă că este mai bine pentru amândoi să nu mai continue împreună. Se pot despărți însă ca prieteni, amiabil, ceea ce este de ajutor în cazul unui divorț. În plus, pot învăța foarte multe despre ei înșiși, despre ce a funcționat bine și ce nu a funcționat în relație”, spune specialistul.
Când are succes?
„Este util ca amândoi să se înarmeze cu răbdare atunci când încep terapia de cuplu. Trebuie să respecte regulile impuse de terapeut, să vadă dacă sunt pe aceeași lungime de unda cu el, sa aibă o atitudine pozitivă și constructivă pentru a oferi o șansă acestui demers. Terapia de cuplu nu este făcută sa salveze cuplul, este făcută sa salveze partenerii. Fiecare dintre ei se poate înțelege pe sine mai bine. Își poate conștientiza mai bine valorile în care crede, cum arată cuplul ideal în viziunea lui, cum este relația actuală, ce a funcționat și ce nu, ce cred ca pot îmbunătăți și ce nu. Vor vedea dacă pot și își doresc să-și asume relația, să lupte pentru ea sau se despartă într-o formula amiabilă”, explică acesta.