Tot ce trebuie să știi când îți alegi salteaua de dormit. Așa vei avea un somn odihnitor
Nimeni nu își dorește să își înceapă ziua cu dureri de spate sau de ceafă. O saltea proastă înseamnă un somn neliniștit. În timp, acest lucru poate duce la o serie de probleme de sănătate. Dacă a venit momentul unei scimbări, iată ce trebuie să știi când își alegi salteaua de dormit.
La ce trebuie să fii atent când îți alegi salteaua de dormit. Secretele unui somn odihnitor
Da, cadrul de pat trebuie să fie frumos, să se potrivească cu designul ales pentru domitor, iar lenjeria de pat trebuie să fie atât de fină încât să ai senzația că stai pe un norișor, însă aceste două elemente nu au niciun impact asupra calității somnului. Secretul din spatele unui somn odihnitor este… salteaua! Află, citind materialul de mai jos, ce trebuie să știi când îți alegi salteaua de dormit.
Saltelele pe arcuri au apărut întâia oară în anul 1871
Cel mai popular model de saltea rămâne cel cu arcuri. Primul care le-a pus într-o saltea, în anul 1871, a fost neamțul Heinrich Westphal. Acest model este recomandat celor care preferă să doarmă pe o suprafață mai tare. Arcurile metalice din interior sunt învelite în mai multe strtaturi de feltru pentru a oferi susținere și confort. În funcție de preț, diametrul, grosimea și numărul arcurilor din saltea variază. Cu cât arcurile au o grosime mai mare, cu atât salteaua va fi mai fermă. Saltelele pe arcuri sunt printre cele mai ieftine și se pot aerisi ușor. Dezavantajul lor este că se uzează destul de repede.
Salteaua de dormit descoperită la NASA. A durat doi ani până să fie produsă pentru publicul larg
Una dintre invențiile ce au schimbat radical felul în care dormim a fost salteaua cu memorie. Este fabricată din poliuretan de mare densitate, salteaua poate reține forma corpului celui care se așează pe ea și și după ce se ridică din pat. Este total diferită de cea pe arcuri. Tehnologia vasoelastică din spatele ei a fost descoperită de cercetătorii de la NASA, în anii `70. A apărut în comerț abia doi ani mai târziu.
Lasă-te dus de val în timpul somnului. Salteaua cu apă, senzația unui deceniu controversat
Probabil sunt foarte puțini români care au avut șansa să încerce, pe viu, o saltea cu apă. Cu toate astea, sigur le-ai văzut sau măcar ai auzit de ele din producțiile americane ale anilor `70. În prezent, mai sunt folosite doar în cabinetele fizioterapeuților. Cele care încă se mai găsesc pe piață au trecut printr-o serie de îmbunătățiri. Modele moderne pot fi băgate în priză, permițând setarea temperaturii apei. Pe de altă parte, sunt saltele mai rigide, însă marele lor dezavantaj este o posibilă puncţie care, inevitabil, îţi va inunda casa.
Ce variante ai dacă bugetul nu îți permite o saltea prea scumpă
Dacă îți dorești un plus de confort, dar nu ești pregătit să renunțe la salteaua pe care o ai acum, topperul ar putea fi cea mai bună variantă. Printre cele mai confortabile şi mai populare sunt topper-ele cu spumă de memorie. Există şi tipuri hipoalergenice, care au pe partea inferioară o tehnologie anti-alunecare. Se poate aşeza, deci, oriunde în casă, chiar şi pe podea, nu doar peste saltea.