Tort aromat cu mere caramelizate. Secretul pentru un blat pufos
Te gândești să prepari un desert simplu, dar în acelaști sofisticat și delicios? Îți propunem o rețetă de tort aromat cu mere caramelizate. Este un desert cu un gust bogat de caramel și un aspect festiv. Este perfect pentru a fi servit alături de o cană de ceai fierbinte.
Deși pare sofisticat, datorită merelor in caramel, acest tort este cel mai simplu și rapid tort pe care îl poți face. Tortul sau prăjitura cu mere caramelizate, este compus din două straturi delicioase: un strat de pandișpan aromat și un strat de mere caramelizate. Ingredientele sunt din cele mai obișnuite, prezente de obicei în casa fiecăruia: mere, de orice soi, zahăr alb sau brun, făină, unt, ouă și arome.
Cum se caramelizează merele? Cum se face sosul caramel?
În primul rând, dacă aveți o oală pretabilă pentru cuptor caramelizați direct în ea zahărul. Dacă nu aveți, puteți carameliza zahărul într-o tigaie, ulterior veți turna caramelul în tava în care veți coace prăjitura.
Vezi și Tort de mere, rețetă de post în care se pune ulei de cocos
În cazul în care folosiți pentru copt, o tavă cu pereți detașabili este bine să o înveliți în folie de aluminiu, astfel sosul de caramel nu se va scurge în cuptor. Mai este o variantă, ca forma cu pereți detașabili să fie așezată pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, astfel evitați să murdăriți cuptorul. Pentru această rețetă este necesară o tavă rotundă cu diametrul de 28 centimetri.
Ingrediente pentru tort aromat cu mere caramelizate
Mere caramelizate
- 8 mere- aprox. 1,3 kilograme
- 200 grame zahăr alb sau brun
Blat pandișpan
- 5 albușuri
- 5 gălbenușuri
- 100 grame zahăr tos
- 1 plic zahăr vanilat
- 130 grame făină
- stafide (opțional)
Extra
30 grame unt
scorțișoară, nuci, stafide( opțional)
Mod de preparare
1. Merele se spală și se curăță de semințe și cotor. Se taie felii cu cuțitul, de grosimea dorită.
2. Într-o tigaie se caramelizează zahărul tos. Zahărul se pune la topit, la foc mic, amestecând ușor devine lichid.
3. Odată ce zahărul s-a topit complet și devine de culoarea maro- roșcat, se toarnă în tava de prăjitură. Tava se răsucește în toate direcțiile pentru
a tapeta pereții în zahăr caramel ( atenție să nu vă stropiți cu zahăr fierbinte) . Se lasă deoparte până ce zahărul topit se răcorește.
4. Peste zahărul caramel se așază uniform feliile de măr. Peste ultimul strat de mere se distribuie bucățelele de unt.
5. Tava cu mere se dă la cuptorul pre încins la 180 de grade, timp de 30 de minute. Așezați tava cu mere peste o altă tavă tapetată cu hârtie de copt.
6. Ouăle se separă și se mixează albușurile cu un praf de sare.
7. Se adaugă zahărul și se continuă mixarea până se formează o spumă fermă și lucioasă ca la bezea.
8. Peste bezea se adaugă cele 5 gălbenușuri și se mixează rapid.
9. Făina se încorporează ușor cu ajutorul unei spatule, cu mișcări de sus în jos.
10. Se scot merele din cuptor și se toarnă rapid aluatul peste ele.
11. Tava cu prăjitura se dă din nou la cuptor până blatul este copt, se testează cu scobitoarea. Va curge puțin sos în tavă care se recuperează de pe hârtia de copt.
12. Imediat după ce blatul s-a copt, prăjitura se răstoarnă pe un platou care se poziționează deasupra formei de prăjituri. Această manevră se face cu atenție
pentru că sosul de zahăr este încă fierbinte și fluid.
13. După ce tortul a fost răsturnat, se recuperează sosul de zahăr de pe hărtia de copt și din forma în care a fost și se picură peste stratul de mere caramelizate.
Tortul de mere se servește cu frișcă, înghețată sau sos de vanilie. Dar la fel de gustos și aromat este servit ca atare.
Notă: cu o frigăruie înțepați tortul, inclusiv blatul , astfel siropurile din stratul de mere caramelizate vor însiropa mai bine blatul de pandișpan.
Să vă fie de folos!