Topul din Uniunea Europeană în care România este pe ultimul loc. Nu suntem aproape nici de Bulgaria
Procentul de obezitate s-a mărit și în România în ultimii ani. Studiile realizate de cercetători arată că alimentația din țară este din ce în ce mai sărăcăcioasă, iar consumul alimentelor de tip fast-food este în creștere de la an la an. Un nou studiu realizat arată că suntem la coadă clasamentului din Uniunea Europeană. În ce top ocupăm ultimul loc și de ce alimentația este o problemă în țară vedem imediat!
România ocupă coada clasamentului, din nou
Alimentația din România este una precară. Prețurile mărite la alimentele de baza și cele de tip bio, îi face pe români să consume din ce în ce mai mult mâncare de o calitate inferioară. De aceea consumul alimentelor de tip fast-food a crescut, la fel și procentul persoanelor obeze.
Când vine vorba de consumul de legume și fructe ocupăm ultimul loc din Uniunea Europeană. Nu o spun gurile rele ci raportul oferit de EUROSTAT.
În 2019, doar doi la sută dintre români au respectat recomandarea medicilor de a consuma zilnic, cinci porții de fructe și legume. Dacă prezența acestora în alimentație ne ferește de boli, lipsa lor înseamnă o stare de sănătate precară, spun specialiștii. De aceea tot mai multe cazuri de cancer, diabet, sau de COVID-19 apar zilnic.
Potrivit ultimelor cifre Eurostat, doar două procente din populația României a avut printre mesele zilnice cinci porții de legume și fructe. Adică exact atât cât recomandă nutriționiștii.
„Ideal ar fi ca cele 5 porții de fructe și legume să fie constituite din trei porții de legume, două din fructe, porțiile din fructe le putem echivala cu un măr mediu. La legume, porțiile sunt variabile pornind de la jumătate de cană la o cană. Iar la salate putem considera porția nelimitată”, a explicat un nutriționist.
Cel mai mic procent privind consumul de fructe și legume
Un procent extrem de mic consumă fructe și legume în țara noastră. 6% din populația României reprezintă procentul cel mai mic din Europa, iar nu prea departe se află și țări precum Bulgaria, Slovenia și Austria. Topul cu țările care stau cel mai bine din acest punct de vedere sunt: Irlanda, Olanda, Danemarca și Franța. Ei ascultă sfatul nutriționiștilor și mănâncă cinci porții de fructe și legume pe zi.
„Consumul de fructe și legume, mai ales în mediul rural, este asociat cu sărăcia, cu cei care nu au bani, știind că produsele din carne, mai ales carnea de vită sau de pește sunt mult mai scumpe decât legumele și fructele”, a declarat un sociolog.
Fructele și legumele au suferit și ele măriri de prețuri de când a început pandemia, iar seceta a compromis mii de culturi din România. Indiferent de sezon, prețul legumelor și fructelor este mai ridicat ca în alți ani. Acest lucru este susținut și de unii producători de legume și fructe.
„Uitându-ne un pic în urmă, să știți că piața a căzut un pic, acum 15 ani parcă se vindea mult mai bine decât acum. Roșii, ardei, castraveți, vinete astea sunt cele mai căutate”, a spus un producător de legume.
Consumul de fructe și legume ar trebui să fie mai mare având în vedere că în sezonul rece apar și boli precum gripa și răceala.