Top cele mai corupte țări din UE. Locul șocant ocupat de România

de: Emanuela Pană
26 01. 2022

România rămâne una dintre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană, alături de Ungaria şi Bulgaria, arată Indicele de Percepţie a Corupţiei 2021 publicat de Transparency International pe 25 ianuarie. Cine ocupă primele locuri alături de România și care sunt cele mai vulnerabile domenii, în continuare.

Top cele mai corupte țări din UE

Țara noastră rămâne în rândul celor trei cele mai corupte țări din UE, alături de vecinele sale Ungaria și Bulgaria, arată Indicele de Percepţie a Corupţiei 2021 publicat marți de Transparency International.

Potrivit organizației, 131 de state din cele 180 analizate nu au făcut progrese semnificative în ceea ce privește combaterea corupției, în ciuda angajamentelor luate la nivel oficial. În utimul deceniu, România nu face excepție.

Indicele de Percepție a Corupției (IPC) arată modul în care este percepută corupția existentă în sectorul public din 180 de state și teritorii de către experți independenți și din mediul de afaceri. Clasamentul este realizat prin acordarea unui număr de puncte, de la 0 la 100, unde 0 înseamnă „foarte corupt“, iar 100 „deloc corupt“.

Ungaria și Bulgaria ne-au luat fața la corupție

Cu 42, 43, respectiv 45 de puncte, Bulgaria, Ungaria şi România ocupă primele trei locuri în topul privind indicele de percepţie a corupţiei în rândul statelor membre ale Uniunii.

„Percepţia cu privire la corupţia din sectorul public din România este neschimbată de zece ani. Cu doar 45 de puncte din 100, România rămâne în rândul celor trei cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană, alături de Ungaria (43 de puncte) şi Bulgaria (42 de puncte).

Percepţia asupra corupţiei din sistemul public este similară nu doar de la un an la altul, ci şi prin comparaţie cu rezultatele din anul 2012, când ţara noastră avea 44 de puncte din 100“, au transmis reprezentanţii Transparency International.

Citește și: Raportul MCV, publicat. România primește critici dure de la CE. Lupta Anticorupție, o problemă majoră

Locul șocant ocupat de România

Există însă și state care, în ultimii zece ani, au înregistrat diferențe de peste 10 puncte. Un exemplu în acest sens îl reprezintă Grecia și Italia, care au câștigat câte 13, respectiv 14 puncte în intervalul 2012-2021.

Prin urmare, Grecia a avansat de la 36 de puncte în 2012 la 49 de puncte în 2021, în vreme ce Italia ajunge de la 42 de puncte în 2012 la 56 de puncte în 2021.

La polul opus se clasează Cipri și Ungaria, care au pierdut în ultimul deceniu 13, respectiv 12 puncte, ajungând la 53 și 43 de puncte în IPC 2021. Media la nivelul statelor UE continuă să rămână la 64 de puncte.

În țara noastră, unul dintre cele mai vulnerabile domenii a fost cel al achiziţiilor publice, cu efecte implicit asupra transparenţei cheltuielilor publice făcute în perioada pandemiei.