Top 5 beneficii pe care le au românii, după vizita Papei Francisc în România

de: Plăiașu Ciprian
30 05. 2019

Azi Papa Francisc își începe călătoria apostolică în România care va dura până în data de 2 iunie 2019, răspunzând astfel invitației autorităților Statului român și a Bisericii Catolice din România. Sunt multe voci care vorbesc despre faptul că Papa ar trebui primit cu răceală așa cum s-a întâmplat și în Bulgaria, însă unii nu înțeleg beneficiile, semnificațiile și oportunitățile acestei vizite pontificale în țara noastră. Am ales  5 dintre cele mai importate elemente care fac din vizita Papei un reper ce va rămâne în istorie.

Care sunt beneficiile pe care ni le aduce vizita Papei în România?

  1. În primul rând vizita Papei vine să confirme o dată în plus ambientul de toleranță religioasă și etnică din România. Faptul că țara noastră are implentate politici de protejare a minorităților de orice fel este un lucru pe care Papa Francisc îl cunoaște și vizita Sanctității Sale îl punctează de mai multe ori (de exemplu vizita într-o comunitate de rromi sau la pelerinajul de la Șulumeu Ciuc, eveniment religios legat mai mult de comunitatea maghiară)
  2.  Vizita Papei este un vector de imagine puternic pentru milioane de oameni, indiferent că sunt creștini sau nu. Pentru câteva zile imaginea Sa va fi alăturată României, iar beneficiile pot fi în diverse de la o simplă îmbunătățire a imaginii țării noastre, la creșterea aportului de turiști.
  3. Pentru că am ajuns turism ar trebui spus că dincolo de imaginea generală asupra țării noastre vizitele de la Blaj și de la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc vor spori turismul de tip religios în aceste zone pentru credincioșii catolici din Occident și nu numai.
  4. În agenda Papei este un moment important și anume beatificarea a 7 episcopi greco-catolici : Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu  „uciși din ură față de credință” în diferite locuri din România, între 1950 și 1970. Acest moment este deopotrivă important și încărcat de semnificație. Unii dintre acești episcopi au făcut parte dintre fruntașii români care au decis Unirea Transilvaniei cu România la 1 Decembrie 1918. Această pagină de istorie va fi mai clar cunoscută de toți europenii în contextul celor 100 de ani de la Marea Unire. De asemenea un alt mesaj important pe care țara noastră îl dă prin acest act este o nouă condamnare a comunismului.
  5. Dacă întâlnirea dintre Președintele  Iohanis și Papa Francisc poate fi înțeleasă ca o vizită a doi șefi de stat, întâlnirea cu Patriarhul Daniel are o semnificație aparte. Biserica Ortodoxă Română are o serie de particularități care o face să fie o punte în lumea creștină. Când cineva spune despre Biserica Catolică că este una latină, face o foarte mare eroare pentru că românii sunt majoritari ortodocși. De asemenea când se discută despre confesiunea creștină ortodoxă foarte mulți văd slavi și greci. Din nou noi românii schimbăm și modificăm aceste tipare. Atât vizita Papei Ioan Paul al II-lea, cât și vizita Papei Francisc, arată o față europeană a creștinismului românesc – una ecumenică.