Top 5 alimente care dăunează creierului. Cât de des le consumă românii, din păcate

de: Alexandra Chivu
05 03. 2021

Creierul este un organ sensibil care funcționează continuu. Nu există o dietă minune pentru a-l menține sănătos, dar neurologii ne dau sfaturi pentru a ne păstra mintea limpede. Printre ele se numără: să nu mâncăm mult, să consumăm cât mai puține alimente procesate și cu zahăr și să avem o dietă bogată în legume și fructe. Iată 5 alimente care dăunează.

Top 5 alimente care dăunează creierului

Cercetătorii au ajuns la concluzia că alimentele enumerate mai jos au o influență negativă asupra creierului nostru. Memoria noastră se deteriorează atunci când în mintea noastră apar efectele consumului de alimente nesănătoase.

Margarina – conține uleiuri trans, adică uleiuri vegetale care nu iau formă solidă decât printr-un proces numit hidrogenare. Consumul de margarină a fost asociat cu un risc crescut de boli de inimă și alte probleme cronice de sănătate, printre care și efecte negative asupra creierului.

Alcoolul – un pahar pe zi aduce multe beneficii circulației sângelui, dar în exces face ravagii. Cu cât bei mai mult, cu atât devine mai dificil să procesezi informații noi sau să îți amintești diferite lucruri din trecutul îndepărtat ori chiar apropiat. Licoarea întrerupe pur și simplu comunicarea corpului cu creierul.

Alimente și băuturi cu zahăr – un studiu extins în care au fost analizate 23.245 de persoane a corelat consumul de zahăr cu depresia, constatând că un aport mare de zahăr a fost asociat cu o incidență mai mare a acestei afecțiuni. Consumul de zahăr duce la tulburări de învățare, memorie, viteză motorie și alte funcții cognitive.

Alimentația benefică pentru minte

„În ultimii ani, au apărut tot mai multe informații medicale validate pentru o dietă mediteraneană, adică o dietă bogată în fructe și legume proaspete, semințe, nuci, cereale integrale, ulei de măsline, carne albă și cât mai puțină carne roșie. De asemenea, evitarea tuturor alimentelor procesate pe care le găsim în comerț. În afară de aceste sfaturi, ar trebui să evităm sedentarismul, să avem o activitate fizică regulată.

Practic, recomandarea actuală este de 3-4 ore de activitate fizică comulată într-o săptămână, fie că vorbim despre un mers în pas mai rapid, înot, mers pe bicicletă, tenis sau alte activități. Toate contribuie la un metabolism care ajută creierul și musculatura să aibă un tonus bun”, a explicat neurologul Ana Maria într-un interviu pentru Antena 3.