Top 3 alimente dăunătoare inimii. Cât de nocive sunt, le consumam fără să știm
O anumită dietă poate face bine sau poate face rău stării de sănătate a inimii, așadar este foarte important ce stil de viață adopți și ce alimente alegi să consumi.
Top 3 alimente dăunătoare inimii
Pentru o bună sănătate a inimii, trebuie să ai în farfurie frcute și legume bogate în fibre, dar și proteine slabe și grăsimi sănătoase, precum omega 3. La fel de important este și aportul de zaharuri, sodiu și carbohidrați rafinați. Toate aceste elemente nu sunt deloc benefice pentru inimă! În ce privește alimentele, poți să fii ușor păcălit/ă. Să crezi că îți fac bine, dar, în realitate, să facă rău. Să luăm exemplul uleiului de cocos, despre care susținătorii dietei Keto spun că este sănătos, dar care, în realitate, nu oferă beneficii pentru sănătate.
„Un studiu de revizuire a constatat că aportul de ulei de nucă de cocos crește nivelul colesterolului total și LDL. Deoarece, în ciuda faptului că este un produs vegetal, este solid și este alcătuit mai ales din grăsimi saturate. O alternativă bună este uleiul de măsline, care are un conținut ridicat de grăsimi sănătoase pentru a promova o sănătate mai mare a inimii”, a afirmat nutriționista Kelly Jones, conform allrecipes.com.
Nici margarina nu este mai sănătoasă pentru inimă decât untul sau uleiul de cocos, având multe grăsimi nesaturate.
„Aporturile ridicate de grăsimi saturate față de grăsimile mono și polinesaturate au un impact mare asupra nivelului de colesterol din sânge și trigliceride. Când a intrat în vigoare interdicția de grăsimi trans, multe produse din margarină și-au schimbat uleiurile hidrogenate cu ulei de palmier. Uleiul de palmier este un alt ulei vegetal care este solid datorită conținutului său de grăsimi saturate”, a spus Kelly Jones.
„Alegeți alternative de unt de plante, cum ar fi cele făcute cu ulei de măsline sau avocado”, a mai afirmat nutriționista.
Dressingurile pentru salate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi
Grăsimile din uleiul de măsline sau uleiul de avocado fac bine la inimă. Trebuie alese dressinguri pe baza acestor opțiuni și să renunți la versiunile fără grăsime sau cu un conținut scăzut de grăsimi.
„Grăsimea este un nutrient esențial nu numai pentru o varietate de funcții în corpul nostru odată ce este absorbită. Dar este, de asemenea, esențială pentru a absorbi vitaminele liposolubile și antioxidanții liposolubili. În special, vitaminele D și E ajută la o bună sănătate a inimii. Astfel încât, dacă folosiți un dressing care nu conține suficiente grăsimi, este posibil să nu fie absorbite vitaminele”, a mai explicat specialistul în nutriție.
Deficitul de vitamina D poate crește riscul de atac de cord, iar vitamina E are efect antioxidant asupra celulelor vasculare.
„Pur și simplu nu alegeți dressinguri cremoase, bogate în calorii, cum ar fi Caesar sau brânză albastră, deoarece au tone de grăsimi saturate care nu sunt sănătoase pentru inimă”, a mai spus Kelly Jones.