Toni Iuruc, prima reacţie după ce Simona Halep a fost prinsă dopată. Fostul soţ al sportivei, uimit de situaţie

de: Cătălina Burghelea
21 10. 2022

Cutremur în tenisul mondial! Simona Halep a fost suspendată provizoriu după un test anti-doping pozitiv cu o substanță interzisă. Sportiva nu a mai jucat din luna august, când a fost eliminată în primul tur de la US Open 2022. Presa internațională a reacționat imediat: „Fostul număr 1 mondial a picat testul anti-doping la US Open 2022”, a scris Daily Mail. Ce spune fostul ei soț, Toni Iuruc, despre această situație.

Simona Halep, prinsă dopată. Toni Iuruc a reacționat la vestea șocantă despre fosta lui soție

Halep, fostă campioană de la Wimbledon, a fost învinsă în primul tur al turneului de la New York de către ucraineanca Daria Snigur .În vârstă de 31 de ani, de două ori campioană de Grand Slam, nu este eligibilă pentru a concura, în așteptarea analizei eșantionului „B”.

Vestea-bombă despre dopajul Simonei Halep a fost anunțată, vineri, 21 octombrie, de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, care supraveghează anti-doping-ul și alte probleme din acest sport. Într-un mesaj pe internet, sportiva a spus că substanța interzisă a fost găsită în „cantitate extrem de mică” și a descris momentul drept „cel mai mare șoc din viața mea”.

Afaceristul Toni Iuruc a reacționat imediat după anunțul că Simona Halep (31 de ani) a fost depistată pozitiv. Jucătoarei de tenis i-a fost descoperită în sânge o substanță numită Roxadustat.

„Nu stiu despre ce este vorba. Aflu acum, de la dumneavoastră, sunt realmente surprins. Nu am ce sa spun mai multe, nu am ce sa comentez”, a spus Toni Iuruc pentru Playsport.

Ce este Roxadustat

Substanța este interzisă de Agenția Mondială Antidoping. Medicamentul îi scutește pe pacienții cu boli renale de durerea injecțiilor, dacă dezvoltă anemie, și ajută la stimularea producției de globule roșii. Până de curând, simptomele puteau fi tratate doar cu pastile pe care bolnavii le injectau chiar ei înșiși, alături de perfuzii cu fier în spital de două ori pe an. Dar noua tabletă de Roxadustat, care se ia acasă de trei ori pe săptămână, s-a dovedit a fi la fel de eficientă.

Funcționează prin imitarea răspunsului natural al organismului la reducerea oxigenului din sânge, blocând o enzimă care limitează producția de noi celule roșii din sânge, crescând, în același, timp absorbția fierului în sânge, scrie Daily Mail.

Simona Halep este unul dintre cele mai recunoscute nume din tenisul feminin mondial. Sportiva din România a câștigat Openul Francez în 2018, apoi titlul de la Wimbledon în anul următor.

Problemele lui Halep amintesc de Maria Sharapova

Testul pozitiv al lui Halep amintește de controversa care a implicat-o pe Maria Sharapova. Rusoaica a fost testată pozitiv la Meldonium, medicament pentru atacul de cord, la Australian Open din 2016, fiind inițial interzisă doi ani, înainte ca suspendarea să fie redusă la 15 luni. La acea vreme, Curtea de Arbitraj a decis că Sharapova, de cinci ori campioană de Grand Slam, nu a avut nicio intenție să încalce regulamentul.