Tone de deșeuri, oprite de poliţiştii de frontieră din Giurgiu. Unde trebuia să ajungă transportul ilegal

de: Ionuț Vieru
31 05. 2021

Un transport ilegal de aproximativ 10 tone de deșeuri a fost oprit de polițiștii de frontieră. Șoferul nu a putut prezenta documente de transfer conform prevederilor legale în vigoare. Bărbatul a fost prins de polițiștii din Giurgiu, iar deșeurile trebuiau să ajungă în Călărași.

Transporta tone de deșeuri

În cursul zilei de ieri, polițiștii de frontieră din Giurgiu au efectuat controlul specific asupra unui ansamblu rutier, pe sensul de intrare în țară. Autovehiculul era condus de un bărbat în vârstă de 32 de ani. Conform documentelor de însoțire a mărfii, acesta transporta deșeuri din sticlă.

Polițiștii au suspectat că transportul este ilegal, așa că au solicitat sprijinul Comisariatului Județean Giurgiu din cadrul Gărzii Naționale de Mediu. În urma verificărilor, s-a constatat că automarfarul transporta 10.000 de kilograme de deșeuri din sticlă. Acestea au fost încărcate în Grecia. Aveau ca destinație o societate comercială din județul Călărași.

Pentru încărcătura transportată, șoferul a prezentat documentație de notificare pentru circulația transfrontalieră. Din păcate pentru el, documentația nu era completă. În acest caz, autoritățile de control au decis ca transportul rutier nu are acces pe teritoriul României.

5 tone de deșeuri periculoase descoperite într-o comună din Călărași

Aproximativ 5.000 de tone de deșeuri periculoase au fost descoperite în județul Călărași, comuna Sărulești. Este vorba despre fiare, electrocasnice vechi și componente de mașini. Acestea erau arse, apoi vândute. Joi dimineață a avut loc o amplă acțiune la care au participat peste 200 de polițiști și comisari ai Gărzii de Mediu.

„Este o localitate unde se desfășoară activități ilegale de colectare și procesare a deșeurilor. Sunt foarte multe arderi ilegale, este motivul pentru care această acțiune a fost organizată de Garda de Mediu. Fără dar și poate, există rețele de crimă organizată în domeniul financiar, în domeniul colectării, în domeniul sortării.”

Comisarii Gărzii de Mediu dau amenzi și strâng deșeurile cu o macara. Acestea vor fi transportate de un camion și vor ajunge pe platforme autorizate, potrivit comisarului șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu. Tanczos Barna, Ministrul Mediului, spună că ancheta va continua prin ANAF.

„Vedem o situație generalizată la nivelul aceste comune și nu este o comună singulară din acest punct de vedere. Rețeaua este organizată în așa fel încât de munca oamenilor de aici beneficiază companii, companii care generează documente false. Împreună cu Ministerul de Finanțe vom merge pe fir mai departe și controalele se vor duce până la companiile care valorifică aceste cantități de deșeuri.”