Tobă de casă ca la bunica. Rețeta tradițională pentru un gust ca pe vremuri
Sărbătorile se apropie cu pași repezi, iar gospodinele au început pregătirile pentru a prepara bucatele tradiționale. Toba este alimentul care nu lipsește niciodată de pe masa de Crăciun. Iată secretul pentru a prepara o tobă de casă ca la bunica.
Ingrediente pentru o tobă de casă ca la bunica
Este o rețetă simplă și folosită de mulți ani de către bunicii noștri. Este foarte delicioasă și cu siguranță va fi pe placul celor de la masă. Ingrediente nu sunt speciale, însă ceea ce face o tobă de casă foarte delicioasă, așa ca la bunica, este modul de preparare. Să începem cu ingredientele. Vei avea nevoie de:
- sare, piper, foi de dafin, boabe de coriandru și de muștar;
- o ureche de porc de circa 250-300 de grame;
- 150 g rinichi de porc;
- 250 g de șorici;
- 750 g de inimă de porc;
- 500 g de limbă de porc;
- 2 kg cap de porc;
- un stomac de porc sau maț gros pentru chișcă.
Rețeta tradițională pentru tobă de casă ca la bunica
Pentru început, trebuie să curățăm stomacul de porc, preferabil cu o zi înainte. Continuăm prin a spăla foarte bine organele în apă rece, iar inima, limba și rinichiul le fierbem, însă separat, timp de jumătate de oră la foc iute. După ce sunt gata, scurgem apă și le dăm deoparte deocamdată.
Ne ocupăm acum de șorici, cap și ureche, pe care le vom pune la fiert în circa 4 kg de apă. Tot aici adăugăm și restul organelor pe care le-am fiert, adică inima, limba și rinichiul, continuând fierberea până se desprinde carnea de pe oase. După ce sunt gata, le scoatem și le lăsăm la răcit.
Vezi și Rețetă tobă de casă. Secretul gospodinelor adevărate
Șoricul trebuie tăiat fâșii, iar limba în bucățele, însă doar după ce o curățăm de pieliță. Mai apoi, umplem stomacul de porc și mai adăugăm câteva polonice din zeama în care au fiert cărnurile. Capetele se leagă bine și punem burta umplută în zeama în care am fiert carnea și o lăsăm circa o oră la foc mediu.
După ce este gata, o scoatem și o așezăm pe un fund de lemn. Deasupra punem un alt fund de lemn și o greutate care să-l preseze. Trebuie să lăsăm totul așa până a doua zi când o punem la frigider.
Tobă la sticlă. Cea mai simplă rețetă
Nu foarte multă lume alege această rețetă, însă este foarte gustoasă. Urmează pașii de mai jos și vei vedea cât de ușor este să faci tobă la sticlă. Vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- o jumătate de kg de rasol de porc
- două bucăți de șoric
- sare, după gust
- o jumătate de ardei iute uscat
- o căpățână mică de usturoi
Mod de preparare
Începem prin a ține bucățile de rasol în apă rece cu sare timp de câteva ore. Va trebuie să schimbăm apa de câteva ori, deoarece se va înroși. Apa trebuie să rămână limpede la final. Punem carnea într-o cratiță și punem apă rece cât să acopere bucățile de rasol.
Adăugăm o linguriță de sare și lăsăm apa să fiarbă până dă în clocot. După ce dă în clocot, se dă focul mai încet și se adună toată spuma de deasupra. Mai apoi, se adaugă ardeiul iute și căpățâna de usturoi. Se lasă să fiarbă, la foc mic, circa patru ore sau până când carnea va fi părunsă foarte bine.
Citește și Secretul pentru cea mai bună tobă de porc. Ce greșeală fac românii
După ce este gata, scoatem carnea și o lăsăm la rece. De asemenea, și zeama se lasă la răcit. Mai apoi, scoatem carnea de pe os și o tăiem în cubulețe. Adăugăm puțină sare și piper în zeamă și după pregătim bidonul de plastic. În acesta adăugăm carnea, apoi turnăm și zeama.
Trebuie să agităm puțin bidonul pentru a se așeza carnea și pentru a ieși aerul. Toba o punem la rece și o lăsăm până a doua zi. A doua zi, se scoate bidonul din frigider și se taie cu un cutter. Toba va avea forma recipientului respectiv și se va porționa cu ușurință.