Când Toader ”a dat foc la justiție”, Dăncilă a celebrat ”Ziua Dezrobirii Romilor”
În timp ce Toader se lăuda într-o conferință de presă cu cele mai noi lovituri de grație date justiției din România, Viorica Dăncilă venea cu declarații pentru îmbunarea etnicilor romi cu ocazia Zilei Dezrobirii Romilor.
Marți, a avut loc la Palatul Victoria o ceremonie pentru celebrarea etnicilor romi. Aceasta a fost intitulată Ziua Dezrobirii Romilor – trecut, prezent și viitor. Evenimentul a fost organizat de Secretarul General al Guvernului și consilierul de stat al primului-ministru – Dana Varga. Pe lângă declarațiile mai multor oficiali prezenți la eveniment, doamna premier a făcut cele mai interesante afirmații menite să promoveze diversitatea valorilor culturale și să încurajeze dialogul interetnic.
Întregul discurs a sunat atât de frumos, încât ai crede că există șansa să se schimbe ceva în comunitățile de romi, referitor la condițiile de trai ale multora dintre ei. Rasismul macabru de care ”se bucură” enticii maghiari a fost îmbrăcat într-o serie de cuvinte pretențioase, precum ”decalajul dintre populația romă și societatea în ansamblu.”
„Trăim astăzi într-o lume în care libertatea este recunoscută cel mai important drept al omului după dreptul la viaţă şi se traduce prin conştiinţă, exprimare şi mişcare neîngrădită. Într-o astfel de lume suntem egali cu toţii, iar relaţiile dintre noi trebuie să se bazeze pe solidaritate, respect, toleranţă şi acceptare, principii de bază ale coeziunii sociale. După cum ştiţi, coeziunea este pilonul central al Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene pe care ţara noastră o deţine în această perioadă. Susţinem unitatea, atât la nivel interuman, cât şi interstatal prin fundamentul ‘coeziunea – o valoare comună europeană’.
Ne-am implicat şi vom continua să ne implicăm activ în promovarea temelor legate de combaterea intoleranţei, rasismului, xenofobiei, antisemitismului şi de descurajare a discursului bazat pe ură şi discriminare. Holocaustul romilor a reprezentat o atrocitate, iar populaţia romă a avut mult de suferit în acea perioadă neagră a istoriei. Avem astăzi printre noi câţiva dintre supravieţuitorii acelor vremuri, suntem alături de ei şi de rudele lor şi le împărtăşim durerea. Faptul că sunt astăzi, aici, în faţa noastră ne responsabilizează şi ne aduce aminte că avem datoria morală să transmitem generaţiilor viitoare un patrimoniu cultural şi social bazat pe echitate şi solidaritate”, a afirmat premierul în mesajul prezentat de vicepremierul Viorel Ştefan.
„Din acest motiv, Guvernul susţine eforturile de a include în programele educative problematica genocidului romilor din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, vrem să continuăm să asigurăm condiţii decente pentru ultimii supravieţuitori romi ai deportării în Transnistria. Promovarea valorilor diversităţii culturale, încurajarea dialogului interetnic şi continuarea politicilor de reducere a decalajelor dintre populaţia romă şi societate în ansamblu rămân o prioritate pentru actuala guvernare. Excluziunea prin ignorare şi indiferenţă este de neacceptat într-o democraţie, iar punerea în aplicare a unei agende de coeziune socială necesită acţiuni coordonate între factorii de decizie din multiple domenii”, a continuat premierul.
La eveniment au fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai comunităţii romilor, printre care supravieţuitori ai Holocaustului romilor şi artişti proveniţi din rândul comunităţii rome, miniştri ai Cabinetului Dăncilă, între care Viorel Ştefan, Daniel Breaz, Marius Budăi, precum şi şeful SGG, Toni Greblă, conform AGEPRES.