Titluri de stat, avantaje şi dezavantaje. Cine poate investi în ele şi motive pentru care să o faci
Din când în când, în funcție de nevoia de lichidități, statul român emite titluri de stat. Acestea pot fi achiziționate de români în anumite condiții, iar aceste titluri au avantaje și dezvantaje. O nou emisiune de titluri a fost anunțată de Ministerul de Finanțe. Ministerul anunță că „românii pot cumpăra titluri de stat Tezaur la dobânzi de până la 9,15%”.
Ce reprezintă emisiile deobligațiuni de stat?
O obligațiune guvernamentală este un titlu de creanță emis de un guvern pentru a susține cheltuielile și obligațiile guvernamentale. Titlurile de stat pot plăti periodic dobânzi, denumite plăți de cupoane.
Genul acesta de investiții au avantaje și dezavantaje. Dacă vorbim de avantaje, titlurile de stat sunt considerate investiții cu risc scăzut, deoarece guvernul emitent le susține.
Astfel de emisiuni sunt emise și de Guvernul României, prin intermediul Ministerului de Finanțe, ia dobânzile acestora pot varia. Genul acestea de obligațiuni au cel puțin patru caracteristici comune, și anume scadența, rata dobânzii, statutul lor fiscal și posibilitatea de a fi revendicate. Aceste investiții sunt de fapt forma prin care statul se împrumută de la români pentru a avea lichhidiăți.
Care sunt dezavantajele obligațiunilor de trezorerie?
Obligațiunile emise de stat, sub formă de titluri comportă anumite riscuri, deși sunt printre cele mai sigure obligațiuni de pe piață. Riscul inflației și riscul ratei dobânzii sunt cele două pericole principale cu care se confruntă obligațiunile de stat. Ratele dobânzii obligațiunilor sunt influențate de inflație.
Ministerul de Finanțe a emis titluri de stat Tezaur la dobânzi de până la 9,15%
Într-un comunicat emis chiar astăzi, Ministerul de Finanțe anunță scoaterea pe piață a unui număr de titluri de stat cu valoarea nominală de 1 leu, sub formă dematerializată. Conform comunicatului, cei care achiziționează aceste titluri vor avea dobânzi stabile de până la 9,15%, fiind una anuală și plătite conform termenelor prevăzute în prospectul de emisiune:
„Începând de marți, 1 noiembrie a.c., românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 2 ani și dobânzi anuale de 8,70%, respectiv 9,15%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată.
Titlurile de stat pot fi cumpărate:
• Între 01 – 24 noiembrie 2022 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghid Tezaur online și Tezaur online ;
• Între 01 – 25 noiembrie 2022 de la unitățile Trezoreriei Statului;
• Între 01 – 24 noiembrie 2022 în mediul urban și 01 – 23 noiembrie 2022 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.
Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.
Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.
Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.
Prospectul de emisiune și orice eventuale modificări ale acestuia vor fi publicate la secțiunea Datorie publică, www.posta-romana.ro.”, se arată în comunicatul Ministerului de Finanțe.