”Țin milioane de euro în casă”. Politicianul fără card bancar, de ce a făcut asta

de: Ștefan R. Apostol
28 11. 2020

Disensiunile dintre Statele Unite ale Americii și regiunea istorică, Hong Kong, sunt deja de notorietate. Deciziile luate de administrația americană împotriva regiunii a afectat nu numai economia, dar și populația în sine. Printre cei afectați direct de aceste embargouri, se numără și șeful executivului din Hong Kong, Carrie Lam.

Carrie Lam plătită de stat cash, ca efect al embargoului american

Premierul regiunii istorice Hong Kong, Carrie Lam, s-a plâns recent la postul local, că nu-și poate cheltuii banii. Ba mai mult, oficialul s-a plâns că este plătită în cash, în fiecare lună. Oficialul a recunoscut această situație delicată, recent, într-un interviu, motivul fiind embargoul impus de Statele Unite ale Americii.

Carrie Lam a declarat că toate aceste demersuri făcute de administrația americană nu sunt justificate și afectează mai mulți oficiali din Hong Kong. Conform declarațiilor făcute de Carrie Lam, nu este singura în situația de a primii salariu cash, ci mai sunt și alți 15 lideri afectați de măsura restrictivă a administrației americane.

”Am grămezi de bani acasă … Nu am un cont bancar. Folosesc numerar în fiecare zi. Guvernul mă plătește în numerar pentru salariul meu, deoarece nu am un cont bancar.”, declara Carrie Lam în interviul acordat.

Disensiunile politice dintre China, care a preluat Hong-Kong-ul de la britanici, și administrația americană, au dus la aceste sancțiuni dure. Totul a plecat de la intenția Chinei de a limita independența din regiune și de a prelua controlul total asupra acesteia.

În iunie, China a impus Hong Kong-ului o controversată lege de securitate națională, despre care criticii spun că îi amenință libertățile și subminează autonomia orașului. De asemenea, facilitează pedepsirea protestatarilor și există temeri că poate duce la amenințarea independenței judiciare.

Ca urmare, în octombrie, Departamentul Trezoreriei SUA a adăugat 15 persoane pe lista sa neagră de „cetățeni special desemnați”, inclusiv pe Carrie Lam. Aceștia au fost vizați ca oficiali de rang înalt ce subminează autonomia orașului.

Cel mai bine plătit șef de stat

Oficialul din Hong Kong este unul din cei mai bine plătiți oficiali de stat din lume. Presa din regiune, dar și populația de aproximativ 7 milioane de oameni, critică dur remunerația primită de Carrie Lam.

Conform datelor oficiale oficialul primește 675.000 de dolari pe an, ceea ce arată o discrepanță între oamenii de rând, înghesuiți în cele peste 1.000 de blocuri de tip zgârie nori, și clasa politică din regiunea istorică Hong Kong.

Reacțiile critice la adresa acesteia au pornit după cele declarate în interviul dat la o televizunie locală. Marea majoritate a populației din Hong Kong a criticat modul de abordare a șefului executivului din Hong Kong, mulți dintre ei ironizând prin comentarii și filmulețe situația prezentată de șeful executivului.