Ții și tu pâinea la frigider? Greșeala pe care o fac toate gospodinele, de ce nu e bine să procedezi astfel

de: Sabina Anastasia
23 06. 2023

Indiferent dacă este cumpărată de la supermarket, de la brutărie sau este preparată acasă, tuturor gospodinelor le place ca pâinea să fie proaspătă când este servită la masă. Ții și tu pâinea la frigider pentru a nu se strica rapid? Află în rândurile de mai jos de ce nu este bine să procedezi astfel. Ce spun specialiștii.

Ții și tu pâinea la frigider?

Pâinea este unul dintre alimentele de bază care nu lipsesc din casele românilor. Unele gospodine obișnuiesc să o cumpere de la magazin sau de la brutărie, în timp ce altele preferă să o prepare acasă, în propria lor bucătărie. Indiferent de caz, un lucru este sigur: produsul prezintă un termen de valabilitate scurt.

Din această cauză, multe gospodine aleg să depoziteze pâinea la frigider. Specialiștii spun, însă, că acest obicei nu este deloc bun, dimpotrivă. Dacă pui pâinea la frigider aceasta își va pierde din proprietăți, din cauza temperaturilor scăzute. Produsul își va pierde prospețimea, iar când îl vei servi la masă va fi tare și uscat.

După mai multe analize, cercetătorii în domeniul panificației au ajuns la concluzia că moleculele de amidon din pâine se recristalizează rapid din cauza valorilor termice scăzute la care sunt expuse. Acest aspect favorizează apariția mucegaiului. Dacă te-ai gândit că depozitând pâinea la frigider scapi de această problemă, iată că realitatea arată contrariul.

Totuși, dacă insiști să păstrezi pâinea la frigider, este bine să o ții astfel maximum o zi. Ideal ar fi să nu fie nevoie să apelezi la astfel de metode de depozitare. Specialiștii spun că acest produs ar trebui să fie achiziționat exact în cantitatea potrivită pentru a putea fi consumat pe parcursul unei singure zile.

Cum se depozitează corect

Pentru a te bucura de pâine proaspătă cât mai mult timp, este bine ca, după ce o cumperi, să o depozitezi într-o folie de plastic, într-o pungă care se poate închide sau într-o cutie specială pentru acest produs. Evită să pui alimentul în locuri umede și aerisite, fiindcă astfel de condiții accelerează mucegăirea pâinii.

Mucegaiul prosperă în locuri aerisite și calde, așa că încearcă să depozitezi pâinea în zone răcoroase și uscate. Nu pune pâinea niciodată deasupra frigiderului, fiindcă zona este expusă umezelii, care se extinde în recipientul sau în punga cu pâine, accelerând astfel procesul de mucegăire.

Dacă se întâmplă să ai prea multă pâine în casă, cel mai bine este să o depozitezi la frigider. Taie feliile în mai multe tranșe, apoi pune-le în pungi de plastic. Scoate-le de la congelator când rămâi fără felii de pâine pentru mesele principale ale zilei.