Cum îți distrug țigările electronice sănătatea și ce e „plămânul popcorn”
Dacă ai trecut pe țigări electronice ca să scapi de fumat, vestea proastă de acum n-o să te ajute. Substanțele folosite de aceste gadgeturi au un impact major asupra sănătății.
Cercetătorii susţin că ţigările electronice care conţin arome care nu sunt altceva decât nişte substanţe toxice care provoacă boli respiratorii grave. Oamenii de știință de la Harvard au descoperit că țigările electronice conțin o substanță chimică numită diacetil. A fost asociată în trecut cu sindromul de „plămân popcorn”. Boala cu nume înspăimântător a fost subiectul mai multor articole de presă în 2016.
Diacetilul este o substanță chimică aromatizantă utilizată în țigările electronice, care este legată de cazurile de boală respiratorie severă, în special de starea incurabilă numită „plămân popcorn”. Această situație a fost observată la lucrătorii din instalațiile de procesare a popcornului, care au inhalat arome de unt artificial. Boala este ireversibilă. Este o boală respiratorie care duce la dificultăți de respirație și tuse excesivă.
Cantitatea de diacetil din 39 de țigări electronice a depășit cantitatea care a putut fi detectată de laborator. Diacetilul și alte substanțe chimice aromatizante sunt folosite în popcornul cu aroma de unt. De asemenea diacetilul este folosit și în aromele de fructe, aromele de alcool și în aromele de bomboane, folosite în țigările electonice, potrivit Digi24.
Ce este sindromul de „plămân popocorn”
În cazul persoanelor care suferă de boală, bronhiolele se inflamează și suferă leziuni. Aceste leziuni provoacă cicatrici, care, la rândul lor, pot bloca căile aeriene. Printre simptomele specifice se enumeră: tuse, dificutăți de respirație, oboseală și respirație șuierătoare, chiar și în lipsa astmului sau a unei răceli.
Centrele de control și prevenție a bolilor din SUA descriu obliterarea lumenului drept o boală pulmonară gravă și ireversibilă.
Popular, obliterarea lumenului este cunoscută drept sindromul de „plămân popcorn”. Asta pentru că, în 2000, mai mulți angajați ai unei fabrici de popcorn pentru cuptoarele cu microunde au dezvoltat boala, după ce au fost expuși, în mod regulat, la aromă artificială de unt.
Discuțiile legate de asocierea dintre țigările electronice și sindromul de „plămân popcorn” a început încă din 2015, odată cu apariția în jurnalul medical Environmental Health Perspectives a unui studiu pe aceasta temă.
În cadrul acestui studiu, cercetătorii au analizat vaporii a 51 de arome pentru țigările electronice. Dintre acestea, 39 conțineau diacetil. Autorii au subliniat că este nevoie de date suplimentare pentru a se putea trage o concluzie clară.Și că țigările normale conțin cantități mai mari din această substanță periculoasă.
În prezent, organizația non-profit Cancer Research UK, încă susține că nu există nicio dovadă clară că țigările electronice duc la apariția de sindrom de „plămân popcorn”. Anul trecut, de exemplu, jurnalul medical Toxicology scria că nu au fost raportate până în prezent cazuri de obliterarea lumenului cauzate de țigările electronice.
Un lucru este clar, fumatul de orice fel este dăunător pentru sănătate, iar fumul clasic sau vaporii eliminați de țigara electronică sunt dăunători și pot avea efecte devastatoare asupra sănătății.