Tichete pentru alimente în 2022. Când vor fi emise și distribuite românilor

de: Ionuț Vieru
30 05. 2022

Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, peste 2,5 milioane de vouchere sociale sau tichete pentru alimente vor fi distribuite începând cu data de 1 iunie. Cine va beneficia de acest sprijin?

Tichetele vor avea o valoare de 250 de lei

Tichetele de alimente cu valoare de 250 de lei vor fi oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România” și vor ajunge la persoanele cu risc de sărăcie. Cardurile vor ajunge la români prin poștă, însă nu toți le vor primi până la 1 iunie.

Potrivit lui Marcel Boloș, ministrul Investițiilor, distribuţia va avea loc prin poştă, cardurile sociale sunt emise de unităţile autorizate, se comunică aceste carduri şi apoi prin poştaş ajung la beneficiarul final. Valabilitatea acestora este de un an de zile.

Distribuirea cardurilor va începe pe data de 1 iunie, iar prima tranșă s-ar putea să aibă perioada de distribuire iunie și iulie, a mai precizat acesta.

„Astfel, peste 2,5 milioane de beneficiari primesc tichete pentru achiziția de produse alimentare în valoare de 3,1 miliarde de lei.

Inițiativa acordării cu promptitudine a tichetelor sociale reprezintă în sine o serie de premiere în administrația centrală, efort care nu ar fi fost posibil fără o mobilizare și sincronizare a mai multor ministere, companii naționale și private”, explică ministrul Marcel Boloș.

Cine va beneficia de aceste tichete

Cei care vor primi tichetele în valoare de 250 de lei sunt românii cu risc de sărăcie ridicat. Aici vorbim despre familii cu venit mic, pensionari cu pensii mici, persoane fără adăpost sau persoane cu handicap grav.

  1. Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.
  2. Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.
  3. Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.
  4. Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
  5. Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.
  6. Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.