Tichete masă 2022. Tot ce trebuie să ştie românii despre bonurile de 30 de lei
Vesti bune pentru românii care muncesc. Potrivit unei legi promulgate de către președintele Klaus Iohannis, tichetele de masă au fost majorate până la 30 de lei. Deși bonurile pot face parte din pachetul salarial acordat unui angajat, acestea nu se scad din salariul de bază, așa cum este stipulat în contractul individual de muncă. Asta înseamnă că voucherele oferite de stat sunt beneficii extrasalariale. Ce altceva mai trebuie să știi.
Bonuri de masă în 2022 – cum se acordă
Indiferent că sunt menționate în contractul de muncă sau acordate ca urmare a unor prevederi regăsite în regulamentul intern, tichetele de masă 2022 nu intră în cuantumul salariului de bază. Dacă șeful tău acordă bonuri (reține că firmele nu sunt obligate să ofere carduri de masă), aceste vouchere vor fi separate de salariul net lunar.
Angajatorii care dau muncitorilor un salariu net mai mic (decât ar trebui în mod normal) cu o sumă egală cu valoarea acestor tichete acționează contrar legii. În cazul în care descoperi o astfel de situație, te poți adresa inspectoratului teritorial de muncă de care aparține firma la care lucrezi.
Tot ce trebuie să ştii despre tichetele de 30 de lei
Singura legătură între salariul de bază și bonurile de masă este cea a plății impozitului pe venit de 10% aplicabil valorii tichetelor acordate, care se reține și se achită de către angajator din venitul salarial net acordat subalternului.
Despre voucherele oferite de Guvern mai trebuie să afli că acestea se dau pentru fiecare zi de muncă lucrată efectiv (pentru zilele de concediu medical sau de odihnă nu se acordă). Inclusiv salariații part-time sau cei cu program de lucru inegal (dacă se acordă la nivelul întregii firme) primesc astfel de ajutoare.
Ce pot face angajatorii
La jumătatea lunii iunie, în Monitorul Oficial a fost publicată Legea nr. 187/2022, care prezintă majorarea valorii tichetului de masă pentru fiecare zi lucrată la 30 de lei. Noua majorare se aplică de la 1 iulie 2022. Ulterior acestei date, angajatorii pot decide să acorde și diferența de valoare pentru iunie 2022.
Atât pentru angajaţi, cât şi pentru companii, bonurile de masă se numără printre cele mai apreciate beneficii extrasalariale. Potrivit dispoziţiilor (Legea nr.165/2018), aceste vouchere sunt, de fapt, bilete de valoare acordate salariaților, lunar, sub forma unei alocaţii individuale de hrană. Ele pot fi utilizate doar pentru achitarea contravalorii mesei sau pentru cumpărături (produse alimentare).
Voucherele au numeroase avantaje fiscale
Astfel, angajatorii transferă lunar salariaţilor valoarea cardurilor de masă în conformitate cu numărul de zile lucrate din perioada respectivă, din platforma digitală de comenzi myedenred.ro. Cu alte cuvinte, angajatul poate primi lunar un număr de bonuri echivalente cu zilele muncite efectiv.
Reține că beneficiul extrasalarial sub forma voucherelor de masă prezintă numeroase avantaje fiscale. Biletele de valoare înseamnă scutire de la plata taxelor sociale şi reprezintă cheltuieli deductibile de la plata impozitului pe profit.