The Sun, acuzații grave către Rusia. Ar fi furat formula vaccinului AstraZeneca pentru dezvoltarea Sputnik V
Potrivit unor informații făcute publice de tabloidul britanic The Sun care citează surse din serviciile de securitate din Regatul Unit, Rusia ar fi furat formula pentru vaccinul AstraZeneca și ar fi folosit-o pentru a-și dezvolta propriul vaccin anti-coronavirus.
Rusia ar fi furat formula vaccinului AstraZeneca pentru dezvoltarea Sputnik V
Aceste informații ar fi venit de la serviciile de securitate britanice care ar avea dovezi că unul dintre spionii lui Vladimir Putin a reușit să fure date esențiale de la compania anglo-suedeză, chiar și formula vaccinului.
De menționat este că vaccinul Sputnik-V utilizează o tehnologie similară aceleiacu care a fost gândit și dezvoltat vaccinul Oxford/AstraZeneca. Potrivit The Sun, datele ar fi fost furate fizic de un spion, astfel că serviciile de securitate ar fi convinse că rușii au reușit să copieze formula vaccinului.
În 2020, Vladimir Putin a fost acuzat că finanțează hackeri ca să fure formule ale vaccinurilor anti-coronavirus. Spionii britanici spuneau la vremea resepctivă că sunt „peste 95% siguri” de aceste informații și că hackerii ruși au țintit organizații din Marea Britanie, Statele Unite sau Canada, ce se ocupau de dezvoltarea de vaccinuri împotriva noului coronavirusului.
Anterior, rușii propuseseră combinarea vaccinului AstraZeneca cu vaccinul Sputnik.
„Dacă vor relua testele clinice, le sugerăm să încerce un tratament care să combine vaccinul AstraZeneca cu Sputnik, pentru a-i spori eficienţa. Combinarea vaccinurilor s-ar putea dovedi utilă pentru revaccinări”, spuneau, în noiembrie 2020, dezvoltatorii vaccinului rusesc într-o postare publicată pe Twitter.
De menționat este că vaccinul Sputnik V a fost primul vaccin anti-coronavirus din lume ce a fost omologat de o țară, în luna august a anului 2020.
România, locul 1 în Europa la numărul de morți covid
În ce privește decesele cauzate de covid, țara noastră a depășit și Bulgaria, aflându-se pe primul loc la acest capitol, în ultimele șapte zile, conform celor mai recente grafice făcute publice de Our World in Data.
Sistemul dezvoltat de cercetători de la Oxford indică cum țara noastră a depășit rapid statutul deținut de săptămâni întregi de către vecinii bulgari, ocupând locul trei în lume. Apoi, un alt grafic ce compară țările după numărul de vaccinări indică poziția codașă pe care o ocupă România în topul vaccinării anti-covid.
Dacă media Uniunii Europene este de 63,6% din populație vaccinată împotriva noului coronavirus, România are o rată de vaccinare de 28,9%, în timp ce restul de țări fruntașe la numărul de decese, precum Grenada și Bahamas, au vaccinat 23,3%, respectiv 25,2%.