Testul rapid care îţi arată dacă un ou este sau nu proaspăt. Detaliul care trebuie să îţi dea imediat de gândit

de: Ioana Bucur
06 02. 2023

Ce faci dacă data de expirare nu este ștampilată pe coajă sau dacă a fost depășită cu doar o zi sau două? Este o situație cu care s-a confruntat fiecare dintre noi, măcar o dată, însă puțini știu despre testul rapid care îţi arată dacă un ou este sau nu proaspăt. La ce detaliu trebuie să fii atent.

Testul care te ajută să verifici dacă un ou este sau nu proaspăt

Fie că sunt cumpărate din comerț sau luate direct de la „sursă”, este foarte important să fim siguri că ouăle pe care urmează să le consumăm sunt proaspete. Chiar și în cazul celor care au data de expirare deja ștampilată pe coajă, nu strică să facem un test rapid și cât se poate de simplu pentru a evita situațiile neplăcute în care un produs alterat poate strica un preparat sau, mai rău, poate provoca probleme de sănătate pentru cei care îl mănâncă.

Așadar, dacă preferi să fii mereu precaut când vine vorba despre ingredientele pe care le folosești în bucătărie sau nu îți dorești să arunci la gunoi ouă care sunt, de fapt, încă bune, în ciuda termenului de valabilitate recomandat de producător, soluția este aceeași.

Citește și: Trucul genial prin care decojești ouăle fierte în timp record. Ce să faci după ce le scoți din apă

Ce trebuie să faci

Pentru testul care îţi arată dacă un ou este sau nu proaspăt vei avea nevoie de un recipient suficient de mare umplut cu apă. Pune oul în el: dacă se va scufunda și va rămâne pe fundul vasului, înseamnă că este proaspăt, dacă plutește la suprafață sau stă vertical în lichidul din recipient, este un semn că este vechi și că ar fi de preferat să nu fie consumat.

Explicația este legată de ceea ce găsim sub coaja fiecărui ou. Cu toate că am putea crede că interiorul este plin, există o mică „bulă” de aer care se mărește pe măsură ce oul se învechește. Este rezultatul procesului de descompunere.

Cu cât un ou este mai vechi, sulful și hidrogenul din compoziția sa reacționează, formându-se astfel gazul cu miros neplăcut.

O parte din acest gaz scapă din coaja oului, oul pierde în acest fel din masă, densitatea lui scade până devine mai puțin dens decât apa, ceea ce înseamnă că va pluti în acest lichid.

Citește și: Trucul ca să păstrezi ouăle proaspete chiar şi un an. Puţine gospodine ştiu secretul