Testul rapid care îţi arată dacă piftia se va închega. Toate gospodinele trebuie să afle acest truc genial

de: Ana Chivu
29 11. 2021

Piftia este preparatul preferat al românilor în sezonul rece. Cum să o prepari corect și cum să știi când este închegată ca la carte? Trebuie să respecți anumiți pași pentru ca aceasta să iasă bine. Cum să afli dacă este perfectă pentru servit?

Rețetă pentru piftie: cum să știi dacă se va închega?

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar gospodinele își scot deja cărțile de bucate și caută rețete pentru invitații lor. Românii adoră această perioadă a anului unde băuturile curg lin în pahare și masa e plină de bunătăți tradiționale care mai de care mai grase.

E clar că după săptămânile în care mulți exagerează cu mâncarea, dieta este potrivită, dar până acolo e drum lung. Piftia este una din rețetele favorite de iarnă și se află pe mesele tuturor. Pentru a-ți surprinde oaspeții, vrei să ai cea mai frumoasă și gustoasă piftie, iar pentru a arăta fantastic trebuie să fie și bine închegată.

Cum trebuie să procedezi?

Ea se face de regulă din porc și cu multe legume înauntru precum: mazăre sau morcov. Pentru a te asigura că este închegată, trebuie să testezi constant zeama în care fierbe carnea ca să nu aibă impurități și să pui 7 grame de gelatină alimentară la 500 de ml de apă.

Gelatina trebuie dizolvată în apă caldă și turnată apoi peste bucățile de carne și legume tăiate în cuburi mici în prealabil. Marii bucătari susțin că piftia de curcan este un pic mai delicată pentru că se încheagă mai greu din cauza faptului că nu are un procent atât de mare de grăsime precum carnea de porc.

Sfaturi

„Nu puteţi face piftie doar din carne slabă. Nu se va închega. Pentru o piftie de porc este necesar să alegeţi jumătate de cap de poc, şorici şi aşa numiţii adidaşi de porc (adică picioarele). Puteţi adăuga pe lângă acestea şi carne puţin mai slabă. Carnea de pune la fiert pe rând.

Întâi capul şi şoricul, apoi picioarele de porc şi în final carnea mai slabă. Foarte important, pentru a nu strica piftia este să fierbeţi totul într-o oală mare şi să puneţi apă din belşug. Carnea trebuie să fiarbă la foc mic 3-4 ore, timp în care nu este recomandat să mai adăugaţi apă deoarece riscaţi să pierdeţi din grăsime şi piftia nu se va mai închega.

De aceea puneţi de la început apă suficientă. Piftia de curcan se încheagă mai greu decât cea de porc pentru că multă lume pune doar carne. Trebuie să puneţi la fiert şi gâtul şi ghearele, chiar dacă nu le veţi folosi în produsul final.

Pe lângă acestea este bine să se mai aleagă aripi. Este pe ele multă carne. Toate se pun la fiert cu tot cu piele într-o oală mare cu apă suficientă. În două ore, la foc mic carnea va fi fiartă.“, spune bucătarul Marian Toma, conform adevărul.ro