20 apr. 2022 | 13:17

Testul de cultură generală pe care toți trebuie să îl știe. Care este diferența între fluviu și râu

Diverse
Testul de cultură generală pe care toți trebuie să îl știe. Care este diferența între fluviu și râu
Care este diferenta dintre rau si fluviu

În primele clase din școala primară învățăm noțiunile de bază și ne îmbunătățim cultura generală. Pe lângă metoda în care se formează norii, ce sunt anotimpurile și primele lecții despre biologie, școlarii învață și formele de relief precum și diferența dintre formațiunile de apă. Tu știai care este diferența dintre râu și fluviu?

Cu ce se diferențiază un râu de un fluviu

Printre primele noțiuni elementare pe care le învață elevii din școala generală, la georgrafie, se numără și diferența dintre râu și fluviu, lac și mare și diferitele forme de relief.

Un test de cultură generală a devenit viral pe rețelele sociale, după ce utilizatorii au confundat, de mai multe ori, un râu cu un fluviu. Ei bine, diferența principală este dată de faptul că râurile se pot vărsa în fluvii.

Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, râul este o apă curgătoare formată din mai multe pâraie, un torent, un val, o cantitate mare de apă care curge. Râurile se varsă în altă râu, fluviu sau mare.

Totodată, fluviul este tot o apă curgătoare, însă de dimensiuni mult mai mari și cu debit mult mai mare. Fluviile se varsă în mare sau ocean.

Nilul este cel mai mare fluviu din lume, apă ce străbate 6.690 de kilometri. În Europa, cel mai lung fluviu este Volga, ce se întinde pe 3.530 de kilometri. Al doilea cel mai lung fluviu din Europa este Dunărea.

Ca o curiozitate, cel mai adânc fluviu din lume este Congo. Deși lungimea sa măsoară doar 4.400 de kilometri, fluviul are porțiuni în care adâncimea apei curgătoare este de 220 de metri.

Dunărea, al doilea cel mai lung fluviu din Europa

Fluviul Dunărea izvorăște din Munții Pădurea Neagră din Germania și traversează 10 țări din Europa, Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina și 4 capitale, Bratislava, Viena, Belgrad și Budapesta.

Pe lângă faptul că este al doilea cel mai lung fluviu din Europa, de Dunăre depind 81 de milioane de oameni, fluviul ce străbate România fiind o sursă valoroasă de apă potabilă. De asemenea, Dunărea reprezintă o rută de transport importantă și un adăpost pentru numeroase specii sălbatice.

Fluviul ce străbate 4 capitale europene este, de asemenea, folosit ca sursă pentru activități de recreere și apă de pentru irigații. Fără îndoială, Dunărea joacă un rol cheie în stabilizarea climei, diluarea și diminuarea diverselor surse de poluare, producția de sol sau atenuarea riscului la inundații.

Citește și Veste excelentă pentru români! Ce se întâmplă cu gazele din Marea Neagră, anunțul oficial

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără o mână
Digi24
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea a provocat stupoare
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Economie în vacanță. Cum eviți capcanele care îți toacă banii în călătorii
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Mașinile trebuie să îl aibă la bord. Devine obligatoriu din 1 iulie. UE a dat ordin definitiv
Capital.ro
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi pentru a avea parte de sănătate și belșug tot anul
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Tradiții de Paște. La masă, prima dată trebuie să se mănânce ou
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro